Miesięcznie odwiedza nas 200 000 użytkowników!
Baner - nagłówek
ODZIAŁY LOKALNE
Kraków
Łódź
Warszawa
Poznań
Toruń
Wrocław
Szczecin
Katowice
Gdańsk
Białystok
PARTNERZY
Park Hotel**** KUR & SPA W. Buczyński
Komfortowy Hotel zaprasza do Świeradowa Zdroju
Hotel Buczyński Medical & SPA
Nowo otwarty 4-gwiazdkowy hotel w górach
Piękno Twojego Wnętrza
Producent mebli tapicerowanych
Kompleksowa obsługa instalatorów
Praktyczne warsztaty dla instalatorów!
Sklep Montersi.pl
Pomoże rozliczyć podatki za 2016 rok
Zakupy i zabawa
Intymne zakupy online
SONDA
Jak Ci się podoba nowa wersja tvnfakty.pl?

Najlepsze Restauracje w Warszawie

Od godziny 6:24 mamy lato. Dziś jest także najdłuższy dzień w roku. Wraz z rozpoczęciem sezonu wakacyjnego podpowiadamy, gdzie znajdują się najlepsze restauracje w Warszawie. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przewodnikiem po restauracjach, które warto odwiedzić. W naszym zestawieniu znajdą Państwo ekskluzywne warszawskie restauracje, lokale serwujące tradycyjne polskie danie, kuchnię włoską, francuską, orientalną i indyjską. Przedstawiamy zarówno prestiżowe miejsca w stolicy, jak i godne polecenia lokale dla mniej zamożnych Klientów.

Wybraliśmy dla Państwa najlepsze - naszym zdaniem - warszawskie restauracje, które koniecznie warto odwiedzić. Przedstawione w naszym przewodniku lokale są zróżnicowane, zarówno pod względem rodzaju restauracji, jak i serwowanej kuchni.

Prezentujemy Państwu restauracje nie tylko ze ścisłego centrum, ale z całej Warszawy.

Chociaż dużą część prezentowanych restauracji stanowią lokale cieszące się wysoką renomą, wielokrotnie odznaczane nagrodami, to w naszym przewodniku znajdą Państwo także miejsca dla średnio i mniej zamożnych gości.

Poniższa lista nie jest rankingiem, a jedynie zbiorem najlepszych miejsc w Warszawie. Nie należy więc sugerować się kolejnością w jakiej umieściliśmy prezentowane restauracje.



Restauracja Elixir
Kuchnia polska opowiedziana inaczej

Pl. Teatralny, ul. Wierzbowa 9/11, Warszawa, tel. 22 828 22 11

ELIXIR by Dom Wódki to nowatorska restauracja, która przebojem podbiła podniebienia Warszawiaków i stała się jedną z największych atrakcji na kulinarnej mapie stolicy.

To pierwsza restauracja z kompleksowym podejściem do idei „food-pairingu” w oparciu o polską kuchnię oraz wódkę i inne tradycyjne spirytualia, takie jak miody pitne i nalewki. Menu stanowią tradycyjne dania kuchni polskiej w autorskiej, nowoczesnej interpretacji.

Atrakcją lokalu jest VODKA ATELIER -  mianowany do Księgi Rekordów Guinessa bar z największą na świecie selekcją wódek (obecnie ponad 500 gatunków), posiadający unikatową, jedyną w Polsce kolekcję wszystkich roczników Starki - nie produkowanej już dzisiaj ikony polskiego gorzelnictwa.

Autorem wykwintnych koktajli jest Tomasz Małek -  6-krotny Mistrz Świata Barmanów.

ELIXIR by Dom Wódki to restauracja dla ludzi ciekawych i otwartych na najwyższej jakości doznania kulinarne.

Więcej: www.restauracjaelixir.pl e-mail: restauracja@domwodki.pl



Restauracja CZERWONY WIEPRZ
Kulinarne tajemnice PRL'u

ul. Żelazna 68, 00-866 Warszawa, tel. 22 850 31 44

Restauracja Czerwony Wieprz swą nazwę zawdzięcza „czerwonym” bywalcom tego lokalu. W okresie PRL-u lokal był ulubionym miejscem potajemnych spotkań ówczesnych partyjnych dygnitarzy.

Dzisiejszy Czerwony Wieprz w niezobowiązującym stylu i z poczuciem humoru przenosi Gości w sentymentalną podróż w czasy już słusznie minione, do starej komunistycznej restauracji dla partyjnych elit, gdzie w otoczeniu kryształowych żyrandoli, portretów i czerwonych sztandarów można poczuć ducha historii i klimaty w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu – Lenin, Breżniew, Honecker, Fidel Castro czy Mao Tse Tung.

Wielokrotnie nagradzany w Polsce i na świecie Czerwony Wieprz zaliczany jest do szerokiego grona najlepszych i najciekawszych polskich restauracji. To miejsce kultywujące zapominane już tradycje kulinarne polskiego i międzynarodowo stołu z okresu PRL.

W Menu Restauracji dominuje tradycyjna kuchnia polska, ale smakosze i poszukiwacze dobrego smaku znajdą w nim również kulinarne przeboje krajów, których dziś już nie ma na mapie świata, jak: Związek Radziecki (ZSRR), Niemiecka Republika Demokratyczna (NRD), Czechosłowacja czy Jugosławia, przyrządzane w oparciu o ulubione dania ich przywódców i wyszukane receptury.

W Oberży Pod Czerwonym Wieprzem spróbujecie Państwo wielu niezwykłych dań, takich jak: „Sałata Szpionów KGB”, „Jagnięcina Lenina”, „Polędwiczki wieprzowe I-go Sekretarza”, „Kołduny Breżniewa”, „Zrazy z dzika a’la Tito” i „Golonka Ericha”. Ducha proletariackiego stołu przypomną kultowe „Zimne nóżki w galarecie”, „Deska frykasów PRL-u”, czy „Proletariacki schabowy z mizerią”, popijane kufelkiem wybornego piwa, w takt niezapomnianych przebojów PRL-u.

Więcej: www.czerwonywieprz.pl e-mail: biuro@czerwonywieprz.pl


Restauracja Signature

ul. Poznańska 15, 00-680 Warszawa, tel. 22 55 38 755

Mieści się w historycznym budynku, przedwojennej ambasady sowieckiej. Ze względu na ocalałe oryginalne zdobienia Signature określana jest niekiedy kuchnią z "pod znaku sierpa i młota". Mimo tych akcentów w Signature panują całkowicie zachodnie trendy zarówno jeśli chodzi o design wnętrza  jak i dania serwowane przez Szefa Kuchni. Wojciech Kilian zaskakuje niecodzienną porcją smaków, której zwieńczeniem zawsze powinien być deser - specjalność restauracji.

Nazwa restauracji "Signature" z angielskiego "podpis" to również pomysł na dania sygnowane dla restauracji przez znane i lubiane osoby ze świata showbiznesu. Obecnie oprócz dań autorskich restauracji w karcie możemy znaleźć Dorsza atlantyckiego przygotowanego specjalnie dla Signature przez aktorkę Małgorzatę Sochę.

Signature została wyróżniona 2 symbolami sztućców w najnowszym Przewodniku Michelin po najlepszych restauracjach Europy oraz zdobyła wiele nagród w tym zwycięstwo w kategorii desery w prestiżowym konkursie Food & Wine Noble Night 2014.

Signature to nie tylko dobra kuchnia ale też miejsce wydarzeń kulturalnych, które stałych bywalców zaskakuje często zmieniającymi się ekspozycjami i nowymi pomysłami. No co dzień zaprasza na lunch, wieczorną kolację lub relaks z lampką wina pod dachem oszklonego patio.

Więcej: www.signaturerestaurant.pl oraz info@signaturerestaurant.pl


Restauracja Loft
IN THE TO LOFT ALL TASTES BETTER

ul. Złota 11, 00-019 Warszawa, tel. 668 016 964

Loft jest restauracją o unikalnym klimacie przy ulicy Złotej, miejscem w którym udało się ujarzmić cząstkę historii i zamknąć ją w nowoczesnej formie, miejscem gdzie pragnienie ugaszą bajeczne trunki, a głód zaspokoją niebanalne potrawy.

Zgodnie z filozofią restuaracji i w myśl słów Salvadora: "Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle" stworzona została karta dań, w której zaklęte zostały smaki każdego z kontynetów, podkreślone szczyptą polskiego akcentu.

Oprócz standardowej karty jest także codziennie zmieniany zestaw lunchowy z deserem za 19,90 zł (pon-pt, 12:00-16:00). Lokal dysponuje dwoma piętrami sali restauracyjnej i całorocznym tarasem.

Loft to dobre miejsce, by zatrzymać się na chwilę, na kawę, spotkać ze znajomymi na lunchu, czy późnej kolacji, by uciec od miejskiego gwaru, w samym sercu Warszawy.

Więcej: www.loftrestauracja.pl e-mail: loftzlota@gmail.com



Pizzeria Bella Napoli Spaghetteria

ul. Francuska 18, Warszawa, tel. 22 675 60 20

Pizzeria Bella Napoli Spaghetteria niewątpliwie zasługuje na miano kulinarnej ambasady włoskich smaków w Warszawie. Lokal przy ulicy Francuskiej 18 mieści się w zabytkowej willi, nieco schowanej w bramie ze szlachetnego grabu. W cieniu pradawnych lip można się ukryć przed zgiełkiem ruchliwej ulicy, by delektować się smakami przywiezionymi prosto ze słonecznej Italii. Stonowany minimalistyczny wystrój samego lokalu zachęca do zapoznania się z esencją tego miejsca - czyli autentyczną kuchnią włoską opartą na prostocie tradycyjnych receptur. Serwuje się tu zarówno flagowe dania kuchni włoskiej, jak pizza czy pasty oraz zawsze świeże ryby czy owoce morza w różnorodnych odsłonach smakowych.

Swój sukces Bella Napoli zawdzięcza dbałości o jakość składników, które w 90% są sprowadzane prosto z Włoch. Stąd też pochodzą niepowtarzalne wina, rozlewane w północnowłoskich winnicach i dostarczane na specjalne zamówienie do Bella Napoli. Zaskakuje również duży wybór deserów, wśród których królują klasyczne tiramisu, panna cotta oraz domowe lody.

Będąc oazą prawdziwych włoskich smaków i atmosfery nieśpiesznych neapolitańskich uliczek, Bella Napoli jest obowiązkowym przystankiem na mapie kulinarnej Warszawy.

Więcej: www.bellanapoli.com.pl e-mail: marketing@bellanapoli.com.pl


Restauracja LABRAX
Morska strona stolicy

ul. Bracka 18, 00-028 Warszawa, tel. 516 877 122

W samym sercu Warszawy stworzyliśmy szczególne miejsce. Przenieśliśmy kawałek morza do stolicy. Menu oraz wnętrze nawiązują do śródziemnomorskiego klimatu.

W karcie dominują owoce morza i ryby ale znajdziecie również comber jagnięcy, stek wołowy i kurczaka zagrodowego oraz wkładki sezonowe. Dołożyliśmy wszelkich starań aby nasza kuchnia był smaczna, lekka i pełnowartościowa. Specjalnie dobrana karta win, drink bar i selekcja piw. Świeże koktajle owocowe oraz kawa w jakości specialty.

Od poniedziałku do piątku serwujemy zestawy lunchowe w godzinach 12-16. Organizujemy imprezy okolicznościowe. Idealne miejsce na business lunch, rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy romantyczną kolację. 

Więcej: www.labraxrest.pl e-mail: labrax@labraxrest.pl



ArtBistro Stalowa 52

ul. Stalowa 52, 03-429 Warszawa, tel. 22 252 05 03

ArtBistro Stalowa 52 - zaskakujące miejsce na warszawskiej Pradze. Przeszklone i nowoczesne patio wkomponowane w ceglane ściany praskich podwórek w połączeniu z ciekawie odrestaurowaną kamienicą, tworzą wnętrza o niepowtarzalnym charakterze. Nowoczesność przenika się z tradycją, design z upcyclingiem a zieleń ze szkłem, stalą i nowoczesną architekturą.

Autorskie menu Dariusza Tomczyka doskonale współgra z klimatem miejsca, łącząc w sobie nowoczesne trendy z tradycyjnymi produktami. Szef kuchni położył mocny nacisk na jakość i sezonowość produktów, starannie dobierając małych dostawców. Zachwycają dania nowoczesnej polskiej kuchni, mazurskie ryby, sezonowe warzywa i obłędne desery serwowane w nieformalnej atmosferze, którą tworzy przyjazny zespół Stalowej 52.

ArtBistro Stalowa 52 to miejsce łączące wielkomiejski klimat z lokalnym charakterem praskiej kamienicy, to restauracja, w której można zorganizować spotkanie rodzinne czy biznesowe lub zabawić się z grupą przyjaciół. Zapraszamy do zielonego ogrodu na pyszną lemoniadę, zabawę z dziećmi i zdjęcia z krową.

W celu rezerwacji miejsca prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy z restauracją.

Więcej: www.artbistro.pl e-mail: artbistro@stalowa52.pl


Bollywood Lounge

ul. Nowy Świat 58, 00-363 Warszawa, tel. 22 827 02 83

Bollywood Lounge to znany Brand w nowej lokalizacji na mapie Warszawy z innowacyjnym i świeżym podejściem do kuchni indyjskiej. Zapraszamy na wspaniałą podróż, jaką jest odkrywanie nowych smaków i zapachów Indii, które ze względu na swą unikatowość pozostaną niezapomniane.

Bollywood Lounge to orientalna perła wśród restauracji warszawskiego rynku gastronomicznego. Złożoność i głębia potraw zawsze zachwycała ludzi na całym świecie, dlatego niektóre rzeczy nigdy nie powinny się zmieniać.

Nasi Goście wracają, by znów poczuć smak jedynego w swoim rodzaju chleba wypiekanego w oryginalnym piecu Tandoor. W zależności od preferencji Gości do dyspozycji pozostaje sala restauracyjna i klub. Restauracja Bollywood Lounge to miejsce, które spełni oczekiwania wszystkich, dla których liczy się profesjonalizm i komfort. To doskonała przestrzeń dla ludzi wymagających perfekcji nie tylko w swoim otoczeniu biznesowym, ale także poza nim.

Wnętrza restauracji zaprojektowano w modernistycznym stylu indyjskim, w którym każdy może odnaleźć swoją cząstkę orientu. Aranżacja wnętrz daje możliwość zorganizowania zamkniętych spotkań w wydzielonych wnętrzach restauracji i klubu. Mamy możliwość organizacji jednocześnie kilku przyjęć okolicznościowych, biznesowych, imprez firmowych, czy też eventów.

Więcej: www.bollywoodlounge.pl e-mail: sebastian@bollywoodlounge.pl



Folk Gospoda
Ostatnia taka gospoda...

ul. Waliców 13 (róg ul. Grzybowskiej), 00-865 Warszawa, tel. 22 890 16 05

Folk Gospoda, to tętniąca życiem restauracja położona w samym sercu miasta, której klimat i gościnna atmosfera przyciągają zarówno mieszkańców stolicy jak i wielu gości i turystów z całego świata. To miejsce przede wszystkim dla ludzi ceniących prawdziwą polską kuchnię, poszukujących naturalnej żywności i smaków z dzieciństwa.

Staramy się, aby jakość, którą raczymy naszych Gości, zawsze stała na najwyższym poziomie. Serwujemy tradycyjne dania kuchni polskiej w oryginalnej, autorskiej interpretacji Małgorzaty Marchewki, wybranej przez prestiżowy Przewodnik Gault & Millau Kobietą Szefem 2015 roku w Polsce. Pieczołowicie kultywowane zwyczaje kulinarne, staranny dobór dostawców, używanie do przyrządzania dań wyłącznie naturalnych składników, własny wyrób ciast, masła, a nawet własny wypiek chleba są tym, co wyróżnia Folk Gospodę na kulinarnej mapie Warszawy.

Nasze potrawy to mariaż smaków, zapachów i kolorów. To niepowtarzalna mieszanka różnych tradycji kulturowych i kulinarnych naszego kraju.

Nasza pasja i zaangażowanie zostały docenione m.in. poprzez przyznane Folk Gospodzie liczne polskie i międzynarodowe nagrody i wyróżnienia.

Tych, którzy nas już odwiedzili zapraszamy ponownie, a tych którzy nas jeszcze nie znają gorąco zachęcamy – przyjdźcie i odkryjcie  niezwykłe bogactwo smaków polskiej kuchni,  w otoczeniu, które zachwyci Was niepowtarzalnym klimatem i urokiem starej, ponad 100-letniej gospody oraz prawdziwie polską gościnnością.

Więcej: www.folkgospoda.pl e-mail: folkgospoda@folkgospoda.pl



THE ROOTS Bar & More

Plac Teatralny / ul. Wierzbowa 11, 00-094 Warszawa, tel. 22 828 22 33

THE ROOTS Bar & More to nie tylko wyjątkowy bar w samym sercu Warszawy.

To historia ponad 200 lat światowego barmaństwa opowiedziana ustami i dłońmi  najlepszych mistrzów barmańskich, ukazana przez pryzmat koktajli inspirowanych klimatem i smakami kultowych barów Londynu, Sydney i Nowego Jorku, zmiksowanymi z polskim temperamentem, kreatywnością i regionalizmami.

To także unikalna w skali świata kolekcja historycznych eksponatów związanych ze sztuką barmańską. Pierwsze wydania podręczników barmańskich, antyczne shakery, coolery i jiggery oraz koktajle przyrządzane w oparciu o tradycyjne ponad 100-letnie receptury, to tylko nieliczne  z powodów, dla których warto przebyć setki czy tysiące kilometrów do tego jedynego w swoim rodzaju koktajlowego miejsca.

  • Koktajle na najwyższym światowym poziomie, serwowane przez profesjonalny team barmanów, na którego czele stoi Tomasz Małek – 6-krotny mistrz Świata Barmanów „Flair”
  • Wykwintne menu przygotowywane przez Michała Tkaczyka – Szefa Kuchni restauracji ELIXIR wyróżnionej w prestiżowych Przewodnikach – Michelin oraz Gault&Millau
  • Muzyka na żywo
  • Duży parking bezpośrednio przy lokalu
  • Doskonała komunikacja miejska - Metro, autobus, tramwaje
  • Bliskość hoteli: Bristol, Sofitel Victoria, Bellotto, La Regina
  • Bliskość: Teatru Wielkiego, Starego Miasta, Placu Bankowego, Placu Piłsudskiego oraz Traktu Królewskiego i Ogrodu Saskiego

Zapraszamy do obejrzenia filmów z imprez w The Roots Bar and more na naszym kanale: https://www.youtube.com/channel/UCCtD6VnAvRj7rR2QPKLK5Qg

Więcej: www.therootsbar.com e-mail: info@therootsbar.com



Brooklyn Restaurant & Bar

Al. Jana Pawła II 18, 00-116 Warszawa, tel. 22 114 34 34

Brooklyn to amerykańska restauracja w samym sercu warszawskiego śródmieścia! Wizytówką Brooklynu stały się najlepsze burgery w mieście, ale poza nimi w karcie znajduje się jeszcze kilka bestsellerów, jak BUTCHERS CUT, czy MITO’S RIBS, które na dobre podbiły serca i przede wszystkim gusta naszych gości! To miejsce spotkań w gronie przyjaciół i jednocześnie lokal, w którym zawsze możesz obejrzeć najciekawsze wydarzenia sportowe, czy też posłuchać muzyki na żywo przy dobrym RYE WHISKEY!

Brooklyn to młody międzynarodowy zespół ludzi z pasją, który z sercem i zaangażowaniem przygotowuje wszystkie brooklynskie specjały. Dbamy by wszystko co Wam podajemy na stół, było własnoręcznie przez nas przyrządzone od początku, aż do końca. Sami robimy frytki i sałatkę colesław. Burgery robimy ze starannie dobranego mięsa, pochodzącego od sprawdzonego i zaprzyjaźnionego dostawcy! Wszystko przygotowujemy na miejscu, by mieć pewność, że podajemy Wam to co najlepsze!

Więcej: www.brooklynbw.eu e-mail: info@brooklynbw.eu



Tuk Tuk

ul. Mokotowska 17 (Plac Zbawiciela), 00-640 Warszawa, tel. 22 415 32 47
ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki), 00-667 Warszawa, tel. 22 221 81 60

Tuk tuk przenosi klimat tajskiego street food na ulice Warszawy.

Tuk tuk to dwa lokale gastronomiczne umieszczone w najgłodniejszych świeżych smaków miejscach miasta. To także stały dobór tradycyjnych w Tajlandii, a u nas po prostu smacznie zaskakujących składników. Wierzymy, że prostota może być podstawą dań, które zapamiętasz na całe życie.

Celem niezwykłego konceptu gastronomicznego tuk tuk jest upowszechnianie kreatywnych i egzotycznych potraw inspirowanych z jednej strony tradycyjną tajską kuchnią, a z drugiej szybkim wielkomiejskim życiem. Pomysł obejmuje nie tylko dwie restauracje i mobilny bar - to przede wszystkim dopracowana filozofia przyrządzania i podawania potraw, surowy i nowoczesny design wnętrz, a także dbałość twórców o każdy detal. Dzięki temu szybkie jedzenie “na mieście” wreszcie nabiera charakteru i staje się aromatycznym i inspirującym doświadczeniem!

Więcej: www.tuktuk.com.pl e-mail: tuktuk.event@gmail.com



Trattoria da Mirco
Tylko w Trattoria da Mirco

ul. Chodkiewicza 3 (Stary Mokotów), 02-593 Warszawa, tel. 669 593 333

W całych Włoszech, w miastach i miasteczkach są przytulne małe i większe lokaliki prowadzone przez całe włoskie rodziny. To trattorie, w których gotuje się tak jak w domu. Bo trattoria to nie ekskluzywna restauracja z czekającymi na baczność kelnerami i super barem. W trattorii znajdziemy czar włoskiej atmosfery i kuchni, a każdy klient jest tu oczekiwanym Gościem. Tego nie znajdziecie w żadnej dużej, komercyjnej restauracji.

Teraz Drodzy Klienci-Goście taka mała rodzinna trattoria włoska jest na Mokotowie na osiedlu Eko-Park, gdzie zaledwie 5 minut samochodem od Centrum można w ciszy odpocząć w ciągu dnia, zjeść wyborne risotto, pastę, polędwiczki cielęce, pizzę czy deser, a wieczorem przy lampce wybornego wina zatopić się w otuleniu włoskiej muzyki. Czego chcieć więcej? W Trattorii da Mirco używamy tylko najlepszych włoskich produktów, bo kuchnia włoska to przede wszystkim produkt i miłość wkładana w każdy talerz, dlatego tak nam się błogo robi na sercu, kiedy myślimy o włoskim jedzeniu.

Kto zna prawdziwe włoskie jedzenie, to będzie się delektować smakiem naszych potraw. Kto nie zna, to u nas niech pozna te właściwe smaki kuchni włoskiej! Zapraszamy!

Trattoria da Mirco otrzymała Złoty Widelec w konkursie "Warszawa od kuchni 2017".

Więcej: www.trattoriadamirco.pl e-mail: info@trattoriadamirco.pl



LIMONI
Lodziarnie / Cukiernie / Italian Food 

Lodziarnie Limoni w 10 różnych punktach w Warszawie - sprawdź adresy

Produkujemy lody najwyższej jakości używając wyłącznie naturalnych składników.

Świeże owoce i warzywa sezonowe pozyskujemy od zaufanych dostawców, wybierając rodzimych hodowców gdy tylko to możliwe. Limoni to oryginalne lody oraz sorbety robione metodą rzemieślniczą według włoskich receptur stosowanych z pokolenia na pokolenie w rodzinnej włoskiej gelaterii.

Nasze lody są esencją smaku ukrytą w kremowej i aksamitnej konsystencji, którą podajemy w słodkim wafelku, również bezglutenowym.

Limoni stało się symbolem lodów niezwykłych. Od pierwszego sezonu zadziwiamy warszawiaków niespotykanymi dotąd smakami. W ofercie można znaleźć lody pomidorowe, rabarbarowe, buraczkowe, rozmarynowe, koperkowe i wiele innych. Do dzisiaj powstało ponad 110 różnych smaków.

Nietypowe smaki Limoni są już kultowe wśród warszawiaków, a tym samym marka jest bezkonkurencyjna.

Więcej: www.cukierniewarszawa.pl e-mail: cukiernia@osterialimoni.pl



Tel Aviv Food & Wine 

ul. Poznańska 11, 00-680 Warszawa, tel. 22 621 11 28
Kilka lokalizacji w całej Warszawie - sprawdź adresy

Tel Aviv powstał w 2010 r. na opustoszałej wówczas Poznańskiej. Minęło 7 lat, Poznańska zmieniła się w tętniące życiem restauracyjne zagłębie, a Tel Aviv znalazł się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau jako pierwsza wegańska restauracja w Polsce. 16 maja br. Tel Aviv Food & Wine oraz nowy koncept - Tel Aviv Urban Food otrzymali jako pierwsze miejsca w Polsce V-Label - certyfikat przyznawany usługom i miejscom w Europie przeznaczonym dla wegetarian i wegan.

To tu przywozimy kulinarne wspomnienia z Bliskiego Wschodu, by w nieskończoność doskonalić je w naszej kuchni. Nie bez powodu gości nam nie brakuje, dlatego tym roku otworzyliśmy się na miasto. Stworzyliśmy koncept miejskiego jedzenia Tel Aviv Urban Food. W końcu w Tel Avivie wokół jedzenia kręci się całe uliczne życie! Gdy pojedziesz do Izraela, do Tel Avivu, przekonasz się, że wegetarianizm i weganizm są tam niezwykle popularne. Topowe restauracje, wśród nich choćby słynna Nanuchka, zmieniły się na stuprocentowo wegańskie. W tym mieście za dziwaków uważa się tych, co jedzą mięso - opowiada Malka Kafka, właścicielka Tel Aviv Food & Wine i konceptu Tel Aviv Urban Food.

W jedzeniu nie uznają kompromisów. Nad idealnym majonezem pracowali miesiącami. Używają najlepszych składników pochodzenia roślinnego. Unikają cukru i glutenu. Z satysfakcją obalają ostatnie mity o monotonii wegańskiej kuchni. Nie przestają eksperymentować – z każdym kęsem zaskakują mnogością smaków, faktur i zapachów.

Wiele się zmienia, ale w kwestii jakości jedzenia Tel Aviv pozostaje konserwatywny. W otworzonych na 7. urodziny punktach Tel Aviv Urban Food obowiązuje ta sama filozofia, co w restauracji - matce. Nie używają składników pochodzenia zwierzęcego. Unikają cukru i glutenu. Dokładnie sprawdzamy pochodzenie produktów, które lądują na talerzu gości. Kupujemy lokalnie. Potwierdzeniem tego jest otrzymanie certyfikatu V-Label - jest on skierowany właśnie do takich restauracji. Rekomenduje tym samym produkty i miejsca, których szuka wymagający gość ze specjalną dietą.

Więcej: www.restauracjatelaviv.pl e-mail: contact@restauracjatelaviv.pl



Boska! Praga 

ul. Okrzei 23, 03-715 Warszawa, tel. 605 781 807

W samym sercu prawobrzeżnej Warszawy czeka na Was Boska! Praga, miejsce łączące praską bezpretensjonalność z wielkomiejską energią. Tu nie tylko zjecie znakomite dania kuchni międzynarodowej, ale także poczujecie pozytywną atmosferę, odpoczniecie, nagadacie się z przyjaciółmi, dacie wyszaleć się dzieciom czy omówicie biznesowe sprawy. Boska! Praga, mieszcząca się w budynku dawnego młyna parowego przy ul. Okrzei 23, to miejsce o charakterze otwartym, gdzie dobrze poczują się zarówno młodzi (i najmłodsi), jak i starsi.

Zabytkowe mury kryją industrialne i nowoczesne wnętrza, przełamane elementami o ciepłej tonacji, składające się na przytulne i przyjazne otoczenie. Niezobowiązująca atmosfera lokalu zapewnia wszystkim gościom poczucie swobody, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb dzieci, dla których przewidziano specjalne atrakcje oraz kącik zabaw.

Trzy poziomowy lokal pozwala na organizację przyjęć okolicznościowych, eventów i wydarzeń specjalnych

Więcej: www.boskapraga.pl e-mail: biuro@boskapraga.pl



Boska! Włoska

ul. Markowska 22, 03-742 Warszawa, tel. 721 000 000

Kameralna włoska restauracja mieszcząca się w Centrum Praskim Koneser.

Nowoczesne, przytulne wnętrze, z centralnie umieszczoną otwartą kuchnią. To czym się chwalimy to własnoręcznie wyrabiane makarony, oryginalne włoskie produkty, pyszne kawy i wina. W lecie dodatkowo można spędzić miło czas w naszym ogródku. Dla najmłodszych przygotowaliśmy piaskownice i inne atrakcje.

Codziennie kusimy promocjami:

  • PONIEDZIAŁEK - 2 pasty dnia w cenie 1
  • WTOREK - do każdej zamówionej pizzy, pizza margheritta GRATIS
  • ŚRODA - do każdej pasty/pizzy/sałaty wino domowe 250 ml gratis
  • CZWARTEK - mini pizza z nutellą i mała kawa gratis
  • PIĄTEK - Kieliszek prosecco do sałaty/pizzy/pasty
  • SOBOTA - Aperol Spritz 10zł/ Piwo Tyskie 0.5l 5zł 

Więcej: https://www.facebook.com/boskawloska/ e-mail: boskawloska@op.pl



Wilcza 50 Restaurant Cafe Bar

ul. Wilcza 50/52, 00-679 Warszawa, tel. 22 623 02 90

Ani daleko, ani dawno, dawno temu...

W samym sercu miejskiej dżungli, w pulsującym centrum Warszawy, znajdziesz idealne miejsce, aby zaspokoić wilczy apetyt. Chcesz zgromadzić na lunchu całą swoją watahę, a może skorzystać z promocyjnych Wilczych Godzin i zamówić podwójne procenty? Czy jesteś samicą alfa, czy samcem omega, u nas poczujesz się zawsze jak wśród swoich.

W zależności od nastroju i towarzystwa wybierz jedną z naszych przyjaznych przestrzeni: koktajl bar lub salę restauracyjną. Przy barze oferujemy autorskie drinki, wybór piw i win w cenach, na które nie spojrzysz wilkiem.

Wilcza 50 to co najmniej pięćdziesiąt powodów, żeby przyjść do nas i wrzucić coś na ząb. Nasza oferta jest sezonowa, oparta na świeżych produktach regionalnych od sprawdzonych dostawców. Słyniemy z obsługi, która – zawsze sympatyczna i kompetentna – w razie potrzeby doradzi, który smak przypadnie Ci do gustu. Codziennie mamy w zanadrzu ciekawą promocję – spytaj kelnera lub śledź informacje na Facebooku!

Ponieważ uwielbiamy dzieci (bawić, nie pożerać), przybywaj do nas z potomstwem. Menu dla najmłodszych na pewno Cię zaskoczy – wreszcie coś dla prawdziwego wilczego szczenięcia. Koniec z nudnymi frytkami! W oczekiwaniu na strawę Twoje młode będą miały co robić w wilczym kąciku zabaw.

Więcej: www.wilcza50.pl e-mail: info@wilcza50.pl



MILANOVO Restaurant & Pizzeria & Cafe

ul. Kostki Potockiego 24G, 02-958 Warszawa (Wilanów), tel. 22 642 01 75

Tęsknisz do smaków dzieciństwa i serdecznej atmosfery rodzinnych spotkań? Zarezerwuj niezapomniane chwile w restauracji Milanovo.

Nasza kuchnia jest aromatyczna, ekspresyjna i, choć pozornie prosta, stoi na bardzo wysokim poziomie. Aby osiągnąć wymarzony efekt, sięgamy po najwyższej jakości produkty. Kompromisy w kuchni nie są w naszym guście. Wierzymy, że tylko najlepsza jakość składników może zagwarantować uzyskanie smaków, które otwierają nowe obszary zmysłowych doznań. Naszym celem jest, aby w naszej kuchni czuć było europejską pasję i gorący temperament. Tworzymy ją z myślą o tych, którzy choć wiecznie zapracowani, zawsze znajdą czas na talerz pełen smacznego jedzenia.

Codziennie przygotowujemy świeże makarony, które następnie zanurzamy w bulionie ugotowanym na kurczętach i pieczołowicie wyselekcjonowanych warzywach, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pragniemy, by nasza kuchnia przynosiła ukojenie wszystkim, którzy wracają do domu po ciężkim dniu pracy: wystarczy, że wejdą do Milanovo, a my ugościmy każdego świeżym, bogatym w smak posiłkiem. Podsmażone pomidory, parmezan, oliwa z oliwek i aromatyczne zioła – dzięki nim nasi kucharze z maestrią zamieniają zwykły makaron  w wykwintne  danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Delektuj się smakami, które znasz i uwielbiasz, w autorskim wydaniu pasjonatów gotowania.

Więcej: www.milanovo.pl e-mail: rezerwacje.wilanow@milanovo.pl



La Cantina Meyhene

ul. Nowy Świat 64, 00-357 Warszawa, tel. 508 449 559

La Cantina Meyhene znajduję się na Nowym Świecie od 2004 r., serwując dania kuchni śródzniemnomorskiej, w tym również wiele dań w wersji bezgutenowej.

Dwie antresole to miejsca idealne na romantyczne spotkania. Z parteru można podziwiać zmagania kucharzy na otwartej kuchni jak i podziwiać Nowy Świat za oknem. Piwniczka jest wręcz stworzona do imprez firmowych, spotkań w gronie przyjaciół czy obiadów rodzinnych w większym gronie.

Wraz z całą załogą dokładamy wszelkich starań, abyś czuł się miło i przyjemnie jak u siebie w domu, a nasze dania są zawsze przygotowywane ze składników najlepszej jakości.

Więcej: www.lacantina.pl e-mail: lacantina@lacantina.pl



Casablanca Day & Night

ul. Zaryna 2b bud. C, wejście od ul. Biały Kamień, Warszawa, tel. 516 567 561

Casablanca - śródziemnomorski rejs kulinarny na Białym Kamieniu.

Jesteśmy restauracją położoną na warszawskim Mokotowie, w sercu osiedla Biały Kamień. Specjalizujemy się w szalonych podróżach kulinarnych, doskonałych koktajlach i wyjątkowych winach.

Przestronne, nowoczesne wnętrze z ogromną ilością zieleni, wygodne kanapy i niepowtarzalna atmosfera, zachęcają do spędzenia u nas dłuższej chwili.

W naszej kuchni szaleje Krzysztof Olejnik - szef który łączy kuchnię śródziemnomorską z europejską. Kulinarnie podróżujemy od Maroko, aż po Wielką Brytanię. Dbamy o każdy szczegół dania, a wszystkie składniki przygotowujemy domowymi sposobami, na miejscu. Nasza kuchnia to po prostu marokańskie szaleństwo, które zaskoczy każdego!

Po zmroku zamieniamy się w intymny cocktail bar, w którym możecie delektować doskonałymi winami i koktajlami. Nasi barmani przygotowują autorskie drinki, a najlepsi sommelierzy w kraju, do każdego dania dobiorą idealną butelkę.

W naszej restauracji znajdują się także małe delikatesy Casablanca Wine&Deli, gdzie każdy może zaopatrzyć się w wino i domowe przekąski. Nasi kucharze zapakują Wam na wynos najlepsze marokańskie pasty, podadzą świeży chleb i zapakują perfekcyjnie schłodzone wino.

Możesz dojechać do nas metrem, możesz przyjść na piechotę z Pola Mokotowskiego, możesz też podjechać samochodem (mamy specjalne miejsca dla klientów)!

Casablanca - Radość Życia!

Więcej: www.casablancawaw.com.pl e-mail: hello@casablanca.info.pl



Na Lato

ul. Rozbrat 44a, 00-419 Warszawa, tel. 696 878 449

Na Lato day&night - na jedzenie, na relaks, na imprezę. To miejsce, w którym przez cały dzień serwuje się fantastyczne jedzenie, wieczorem celebruje życie nocne przy pysznych koktajlach, a w weekend tańczy do rana.

Okolice parku Rydza Śmigłego to serce warszawskiego Powiśla. To właśnie w tym wyjątkowym miejscu otoczonym zielenią mieści się restauracja Na Lato.

Dominuje tu kuchnia włoska i francuska z widocznymi wpływami angielskimi i polskimi. Szef kuchni Michał Myszkiewicz, absolwent prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu, stawia przede wszystkim na prostotę i tradycyjne receptury, dlatego w Na Lato wszystkie składniki są wytwarzane na miejscu ze świeżych produktów - od majonezu, przez chleb na zakwasie, czy makarony jajeczne.

Oprócz fantastycznych potraw Na Lato oferuje szeroką gamę wybornych koktajli, alkoholi oraz specjalnie wyselekcjonowanych przez sommeliera win.

Prosta i smaczna kuchnia, pyszne koktajle, weekendowe imprezy, letni ogródek w otoczeniu parku tworzą atmosferę, dzięki której Na Lato stało się ulubionym miejscem spotkań i relaksu.

Więcej: www.na-lato.com e-mail: hello@na-lato.com



Restauracja Libańska "Fenicja"

ul. Świętokrzyska 32, Warszawa, tel. 510 759 795

Przyprawiająca podniebienie o rozkosz kolacja skwitowana kieliszkiem wybornego libańskiego wina. Sącząca się z głośników orientalna muzyka i poruszająca się w jej takt tancerka brzucha. Gra kolorów i świateł. To nie wyrwana z dziennika obieżyświata notka, a doświadczenie, którego uczestnikiem jest każdy wstępujący do „Fenicji” - restauracji serwującej libańskie specjały. Lokale Fenicji są jakby wyrwane z wielkomiejskiego kontekstu. Za sprawą klimatu ich wnętrz i ogródków można przenieść się na nieznany Bliski Wschód - miejsce pełne orientalnych zapachów i smaków.

Szef kuchni „Fenicji” - Wassim, rodowity Libańczyk, doskonale zna się na swoim fachu. Korzysta z tradycyjnych receptur przekazanych mu przez kobiety z jego rodziny. Chwali się, że taką samą jagnięcinę w imbirze robi jego ciocia Nahida, znana z kulinarnego kunsztu w całej miejscowości. - W naszych daniach najważniejsze są świeże składniki i przyprawy. Ten zapach - mówi, odchylając pokrywkę parującego rondelka - to czosnek, imbir, doskonała oliwa z oliwek i kammoun. Będzie pyszne!

Więcej: www.fenicja.com e-mail: restauracje.fenicja@gmail.com



La Maison Gourmand

ul. Chłodna 15, 00-891 Warszawa, tel. 730 737 677

W Restauracji La Maison pojawił się nie tylko świeży wystrój i profesjonalne homarium ale przede wszystkim nowy Szef Kuchni.

Arkadiusz Wilamowski, doświadczenie nabył podczas pracy w polskich oraz zagranicznych restauracjach: łódzkim Revelo czy piastując stanowisko Szefa Kuchni warszawskiej Restauracji Tamka 43. Londyńskich Alain Ducasse by Dorchester***Michelin. Claude Bosi, Hibiskus **Michelin, Pierre Gagnaire Sketch **Michelin oraz we Francji Le Petit Nice Passedat ***Michelin Gerald Passedat, pięciogwiazdkowym Hotelu Sofitel La Citadelle w Metz * Michelin Christopher Dufosse oraz Jean Clude Lamaze Maitre de cuisine 1 gwiazdka Michelina. Pracował też u Oliviera Valade w restaurant „La Gouesniere”.

Kuchnia w nowej La Maison cechuje się świeżością, wyjątkowym smakiem i innowacyjnością. Teraz w naszej restauracji można zjeść dania kuchni francuskiej z polskimi składnikami.

W La Maison czeka na gości wyjątkowa, składająca się aż ze 120 pozycji karta win. W naszej restauracji mogą Państwo znaleźć najlepsze wina z Francji, Włoch, Hiszpanii i innych krajów Europy. Są także pozycje z Ameryki Północnej i Południowej oraz z Oceanii.

La Maison zdobywca Czapki Gault&Millau 2016 , ZŁOTEGO WIDELCA, laureat w konkursie "Warszawa od Kuchni 2015 r.". La Maison, zwycięzca w konkursie The Best of Warsaw 2014, w kategorii Restauracja serwująca najlepsze desery w Warszawie.

Więcej: www.lamaison.pl e-mail: recepcja@lamaison.pl


Łukasz Ropczyński
Hotel Buczyński Medical & SPA
Park Hotel KUR & SPA
Hotel Redyk
NASZE WYWIADY
FAKTY TVN