Przez dalsze aktywne korzystanie ze Strony tvnfakty.pl i Forum bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Autora Strony i Zaufanych Partnerów, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji, tworzenia statystyk odwiedzin Strony i zapisywania postów na forum oraz komentarzy pod artykułami. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Poprzez dalsze korzystanie ze Strony i Forum, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Informacje na temat Administratora Danych Osobowych, swoich praw oraz danych jakie zbiera Strona i Forum znajdziesz w "Polityce Prywatności".
Polityka Prywatności i Regulamin    Jak wyłączyć cookies?

AKCEPTUJĘ

ODZIAŁY LOKALNE
Kraków
Łódź
Warszawa
Poznań
Toruń
Wrocław
Szczecin
Katowice
Gdańsk
Białystok
PARTNERZY
Prawnik dla firm, konsumentów i osób fizycznych
Kompleksowa obsługa instalatorów
Praktyczne warsztaty dla instalatorów!
Sklep Montersi.pl
SONDA
Czy będziesz oglądał nowy program Hotel Paradise w TVN7?

Restauracje warte odwiedzenia w czasie wakacji

W upalne, słoneczne dni, przedstawiamy Państwu restauracje, które warto odwiedzić w czasie wakacji. Wybraliśmy najciekawsze restauracje, serwujące zróżnicowaną kuchnię, z całego kraju. Przedstawiamy zarówno lokale z największych polskich miast oraz z regionów popularnych wśród turystów w czasie wakacji. Podpowiadamy także, czym kierować się w wyborze właściwego miejsca.

Jak wybrać dobrą restaurację?

Planując wakacyjny wyjazd lub wspólny wieczór ze znajomymi albo bliską nam osobą, zastanawiamy się, jak wybrać najlepszą restaurację? Czym się kierować, aby nie zmarnować czasu, pieniędzy i nie zepsuć sobie nastroju wizytą w lokalu, gdzie otrzymamy kiepskie jedzenie? Doświadczeni managerowie restauracji od lat przypominają o kilku zasadach, o których w natłoku wrażeń, często zapominamy.

Jeśli jesteśmy w podróży lub szukamy restauracji poza ścisłym miejskim centrum, zwróćmy uwagę na parking przed restauracją. To pierwsza i najprostsza wskazówka. Duża liczba samochodów w porze obiadowej lub wieczorem świadczy najczęściej o tym, że jest to dobra i ceniona restauracja. Wnikliwi goście starają się czasem analizować tablicę rejestracyjne parkujących pod restauracją samochodów. Jeśli są z okolic, to dobrze. Okoliczni mieszkańcy najlepiej wiedzą, co jest dobre w ich mieście. Jeśli jesteśmy w miejscowości turystycznej i widzimy samochody z całej Polski, to znak, że restauracja znana jest w całym kraju, a wierni turyści wracają do niej regularnie, nawet po wielu miesiącach.

Druga wskazówka (w przypadku restauracji w centrum miasta, gdzie nie ma parkingu, to w zasadzie pierwsza) to zwrócenie uwagi na wnętrze restauracji. W porze obiadu i kolacji kilka stolików powinno być zajętych. Personel nie powinien sprawiać wrażenia znudzonego i niezainteresowanego gośćmi. I sprawa najważniejsza: we wnętrz restauracji powinno pachnieć świeżym jedzeniem. Zapach starego oleju lub elektroniczne odświeżacze powietrza mogą sugerować, że to nie jest miejsce godne polecenia.

Trzecia wskazówka to menu restauracji. Dobrą praktyką restauratorów jest prezentacja karty przed wejściem do restauracji oraz na stronie internetowej. Długa karta, pełna zróżnicowanych potraw, pochodzących z różnych części świata, to zły znak. Po pierwsze trudno uwierzyć, że te wszystkie potrawy będą świeże. Po drugie mało prawdopodobne, że szef kuchni jest specjalistą od każdego rodzaju dań. Najlepiej gdy restauracja specjalizuje się w jednej dziedzinie, na przykład serwując wyłącznie kuchnię polską, włoską, czy orientalną. Połączenie tych trzech rodzajów kuchni - zdarza się - ale jest kompletnym nieporozumieniem. Dobrze też, gdy lokal podkreśla swoje mocne punkty. Może to być na przykład szeroki wybór win lub piw z lokalnych browarów.

Warto pamiętać, że dobra restauracja nie musi być droga. Sukcesem dla właściciela restauracji nie jest pojedynczy zarobek, ale ilość przychodzących regularnie gości. Nie ma nic przyjemniejszego niż restauracja, która stale zapełnia się gośćmi w porze lunchu lub kolacji i której goście powracają do tego miejsca, chwaląc je przy okazji innym.

Które miejsca warto odwiedzić

Wśród prezentowanych restauracji znajdą Państwo lokale specjalizujące się w tradycyjnej polskiej kuchni, kuchnię amerykańską, regionalne karczmy, restauracje orientalne oraz klimatyczne restauracje włoskie.

Nasze zestawienie obejmuje restauracje na każdą kieszeń. Prezentujemy zarówno ekskluzywne restauracje, jak i godne uwagi lokale dla gości poszukujących tańszej oferty lub ciekawych promocji. Część z prezentowanych restauracji może poszczycić się przepiękną lokalizacją.

Wybierz interesujace Cię miasto:


Warszawa



Amber Room

Al. Ujazdowskie 13, Warszawa, tel. 600 800 999

Pałac Sobańskich to zabytkowa rezydencja w pięknym ogrodzie, położona przy Trakcie Królewskim, w Alejach Ujazdowskich - najbardziej reprezentacyjnej ulicy Warszawy. Mieści otwartą dla gości restaurację Amber Room oraz Klub Polskiej Rady Biznesu.

W restauracji podawane jest wykwintne menu a la carte przygotowane przez szefa kuchni Roberta Skubisza. Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier Jan Winiarski. Oferujemy też menu degustacyjne, codziennie inne lunch menu oraz menu weekendowe. Zapewniamy również wybór dań wegetariańskich. Wszystkie potrawy tworzone są z wysokiej jakości składników. Pieczywo podawane w restauracji wypiekane jest codziennie na miejscu, podajemy również własne, domowe lody. Zespół kelnerski zapewnia znakomitą obsługę i komfort naszym gościom.

Restauracja Amber Room została  wyróżniona  czterema sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz uznana została za najlepszą restaurację w konkursie Poland Best 100 Restaurants 2016. Karta Win  Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best Award of Excellence 2018.

Więcej: www.amber-room.pl e-mail: recepcja@amberroom.pl



Restauracja Signature

ul. Poznańska 15, 00-680 Warszawa, tel. 22 55 38 755

To tutaj jada Sting podczas wizyt w Warszawie a w karcie menu znajdują się dania stworzone specjalnie dla restauracji przez gwiazdy ekranu - Borysa Szyca i Małgorzatę Sochę.

Topowa stołeczna restauracja mieści się w historycznym budynku, przedwojennej ambasady sowieckiej. Ze względu na ocalałe oryginalne zdobienia Signature określana jest niekiedy kuchnią z "pod znaku sierpa i młota". Mimo tych akcentów panują tu całkowicie zachodnie trendy zarówno jeśli chodzi o design wnętrza  jak i dania serwowane przez Szefa Kuchni. Wojciech Kilian zaskakuje niecodzienną porcją smaków, której zwieńczeniem zawsze powinien być deser - specjalność restauracji.

Signature została wyróżniona 2 symbolami sztućców w najnowszym Przewodniku Michelin po najlepszych restauracjach Europy oraz zdobyła wiele nagród w tym zwycięstwo w kategorii desery w prestiżowym konkursie Food & Wine Noble Night.

Signature to nie tylko dobra kuchnia ale też miejsce wydarzeń kulturalnych, które stałych bywalców zaskakuje często zmieniającymi się ekspozycjami i nowymi pomysłami. No co dzień zaprasza na lunch, wieczorną kolację lub relaks z lampką wina pod dachem oszklonego patio.

Aktualne menu i bieżące informacje na facebook Signature Restaurant.

Więcej: www.signaturerestaurant.pl e-mail: info@signaturerestaurant.pl


Kraków



Bianca Pasta & Wine

Plac Mariacki 2, Kraków, tel. 12 422 18 71

Bianca Pasta & Wine to kameralna, mała restauracja w uroczym zakątku przy Rynku Głównym i Kościele Mariackim. Restauracja oferuje to co jest kwintesencją włoskiej kuchni - prostotę i zarazem radość komponowania potraw, bazując na najlepszych składnikach sprowadzanych z różnej części Włoch. Załogę Restauracji cieszy gotowanie i to, że mogą w tym miejscu realizować na oczach Gości (restauracja posiada otwartą kuchnię) pomysły i przepisy inspirowane rozmaitymi doświadczeniami kulinarnymi.

Karta zmienia się sezonowo - hołduje się tu produktom najwyższej jakości, produktom nieprzetworzonym i produktom sezonowym, z których można wydobyć esencję smaku i sprawić by proponowane kompozycje były wyjątkowe. Menu opiera się na produktach świeżych, nieprzetworzonych, nie zawierających konserwantów, barwników i sztucznych ulepszaczy. Jedynymi przyprawami jakich się używa do wydobycia smaku są sól, pieprz, warzywa i świeże zioła takie jak bazylia, oregano, mięta, tymianek.

Szef Kuchni poza propozycjami z karty proponuje również swoim Gościom pozycje dodatkowe: makaron bezglutenowy lub pełnoziarnisty, na bazie których przygotowywane są pasty oraz komponuje menu degustacyjne, składające się z pozycji spoza głównego menu.

Więcej: www.biancaristorante.pl e-mail: restauracja@biancaristorante.pl



Boccanera

ul. św. Tomasza 15, Kraków, tel. 12 422 17 08

Boccanera to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Kocha się tam prostą, włoską kuchnię opartą na oryginalnych składnikach.

W restauracji bardzo często można słuchać nowoczesnej muzyki na żywo. Goście mogą delektować się smakiem tradycyjnych koktajli i rozkoszować się autorskimi propozycjami. Najprzyjemniej jest, gdy wszystkie te elementy okraszone pozytywną energią wzajemnie się przeplatają w jednym wyjątkowym miejscu. Boccanera ulokowana w sercu Krakowa, w urokliwym Zaułku Niewiernego Tomasza zachwyca bogactwem smaków i aromatów.

Więcej: www.boccanera.pl e-mail: restauracja@boccanera.pl


Boscaiola

ul. Szewska 10, Kraków, tel. 12 426 41 27

Boscaiola już o poranku kusi zapachem świeżo wypiekanego pieczywa oraz świeżo parzonej kawy.

Kucharze sami wyrabiają na miejscu wszystkie makarony, ravioli i gnocchi, które można skosztować w intrygujących jak i klasycznych aranżacjach. Na deser kuszą zaś wspaniałe włoskie desery, jak sernik z serka mascarpone i panna cotta z sosem z owoców leśnych.

Wszystkiego dopełnia karta win z winami które zdobią imponującą winiarnię w piwnicach z industrialnymi kredensami na wina.

Więcej: www.boscaiola.eu e-mail: restauracja@boscaiola.eu



Fiorentina

ul. Grodzka 63, Kraków, tel. 12 426 46 08

Restauracja znajduję się na ul. Grodzkiej jednej z głównych i bardziej reprezentacyjnych traktów w Krakowie, pośród urokliwych kamienic i klimatycznych uliczek. W naszych wnętrzach sielankowy klimat kwiatu Toskanii łączy się z dostojną architekturą Krakowa.

Swoją nazwę restauracja zaczerpnęła od wyjątkowego sposobu cięcia mięsa. Jest to część odcinana z polędwicy, odpowiadająca kręgom lędźwiowym - od połowy części grzbietowej do ogona.

Specjalnością restauracji jest wspaniała bistecca alla fiorentina – czyli stek po florencku. Sekret bistecca alla fiorentina tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa i jego jakości.

W  karcie Fioretiny można również znaleźć dania bazujące na tradycyjnych włoskich składnikach podane w nowoczesnych aranżacjach, nieoczywiste połączenia smaków, produkty świeże, nieprzetworzone i nie zawierających konserwantów. Potrawy przygotowane z najwyższą starannością, z pełną dbałością o szczegóły i składniki serwowane w kilku odsłonach w czasie jednego kulinarnego doświadczenia.

Menu zmienia się wraz z nastaniem kolejnej pory roku – restauracja hołduje produktom najwyższej jakości.

Restauracja została nominowana do gali Wine & Food Noble Night, otrzymała także rekomendację Forbes oraz Rafaela Ansona, Prezydenta Europejskiej Akademii Gastronomicznej.

Więcej: www.fiorentina.com.pl e-mail: rezerwacje@fiorentina.com.pl



Kogel Mogel

ul. Sienna 12, Kraków, tel. 531 654 970

Tuż przy krakowskich plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcił się" Kogel Mogel - restauracja w której sztuka kulinarna polskiej kuchni ukazana jest w innym wymiarze. Tutaj gdzie we wnętrzach pełno haftowanych krakowskich obwarzanków, gdzie malowane kurki złotopiórki znoszą złote jaja, a imponująca winiarnia połączona z cudownym ogrodem obfituje w wina z najlepszych winnic świata, można kosztować tradycyjnych polskich potraw w nowych niespotykanych aranżacjach.

Kogel Mogel zaskakuje i cieszy: i oko i zmysły. W menu pojawiają się takie pozycje jak tradycyjny śledzik pod pierzynką z buraczków, sałaty z duszoną gruszką i smażoną na złoto wątróbką, comber z sarny z sosem piernikowym pod rozmarynem, czy też polędwiczki z konfiturą figowo- jabłkową. Nie brakuje też tradycyjnych dań, w których  każdy szczegół jest dopracowany przesz Dawida Balanę, szefa kuchni: jeśli bigos, to tylko z najlepszych składników i tylko taki który był przygotowywany przez kilka dni- taki daje gwarancję pełni smaku, jeśli pierogi- to ręcznie lepione z farszem wartym grzechu. Na deser zasmakować można świeżych owoców pod koglem moglem zapiekanym w piecu oraz specjał restauracji: kruchutką bezę z waniliowym mascarpone i świeżymi truskawkami- deser który w zmysłowy sposób łączy smaki.

Więcej: www.kogel-mogel.pl e-mail: ewa.sobczyk@kogel-mogel.pl



La Campana 

ul. Kanonicza 7, 31-000 Kraków, tel. 12 430 22 32

Trattoria La Campana to miejsce o niezwykłej historii, oferujące autentyczną włoską kuchnię oraz spokój i wytchnienie od zgiełku miasta.

Do restauracji prowadzą wspaniałe, kute, późnogotyckie wrota. Za progiem na gości czekają dwie pięknie zdobione drewnem sale, których okna wychodzą na romantyczny ogród, otoczony zabytkowymi murami. Dwie kolejne sale, znajdujące się w piwnicach kamienicy, wprowadzają Gości w klimat średniowiecznego, tajemniczego Krakowa.

Miłośnicy kuchni włoskiej znajdą tu nie tylko najlepsze dania przygotowane na bazie oryginalnych produktów, lecz także spokój i wytchnienie od zgiełku miasta.

Do specjalności restauracji należą włoskie wędliny, wyśmienite przystawki, rozmaite makarony i doskonałe dania główne. W karcie dań nie mogło zabraknąć wspaniałych deserów. A dla amatorów włoskich trunków w karcie pojawiły się typowe włoskie aperitify, grappa, nalewki i digestify, np. Fernet Branca.

Zabytkowa kamienica, w której mieści się La Campana zwana jest "Domem pod Trzema Koronami". Niegdyś była miejscem spotkań Bractwa Dzwonników Wawelskich sprawujących pieczę nad Dzwonem Zygmunta. Stąd też pochodzi nazwa trattorii - La Campana, co po włosku oznacza dzwon.

Jak głosi tradycja, po ciężkiej pracy - rozhuśtanie trzynastotonowego kolosa wymaga nie lada wysiłku - członkowie Bractwa spotykali się w tutejszej gospodzie, aby odzyskiwać siły.

Więcej: www.lacampana.pl e-mail: restauracja@lacampana.pl



La Grande Mamma

Rynek Główny 26, Kraków, tel. 12 430 64 58

W kamienicy z XVII wieku, z pięknymi sklepieniami i zabytkowymi portalami, powstało miejsce w którym kosztować można autentycznej kuchni włoskiej w pięknych wnętrzach i w przyjaznej atmosferze.To tutaj właśnie w otwartej kuchni na oczach gości wypiekają się słodkie pyszności i i pizza na cienkim chrupiącym spodzie.

Potrawy serwowane w la Grande Mamma cieszą wszystkie zmysły, dlatego restauracja dba nie tylko o ich autentyczny włoski smak, lecz również o sposób serwowania, odpowiedni dobór win do każdego dania oraz o to by menu było zróżnicowane pod względem smaków i upodobań gości. Kuchnię firmuje swoim nazwiskiem Szef Kuchni Robert Koczwara, który stworzył kartę i zapewnił niezmiennie wysoką jakość serwowanych potraw dla gości La Grande Mamma.

La Grande Mamma to miejsce wyjątkowe pod wieloma względami: wspaniałe widoki na krakowski Rynek, przytulne eleganckie i przyjazne wnętrza, wyśmienity serwis, doskonały wybór win i w końcu świetna kuchnia, bo to ona jest główna wartością restauracji.

Więcej: www.lagrandemamma.pl e-mail: restauracja@lagrandemamma.pl



Szara Gęś

Rynek Główny 17, Kraków, tel. 12 430 63 11

Restauracja Szara Gęś znajduje się w jednej z najpiękniejszych kamienic w sercu krakowskiego rynku. Jej wnętrza w niepowtarzalny sposób zostały połączone z zabytkowym charakterem budynku.

Restauracja osadzona została pod gotyckim, krzyżowym sklepieniem, którego pełne symboli zworniki skrywają tajemnice śladów możnowładców. Okna Szarej Gęsi wychodzą na wprost urokliwego kościółka Św. Wojciecha oraz wieży Mariackiej.
Naszym celem było stworzenie wyjątkowego miejsca, w którym zachwycający wystrój przeplata się z polską kuchnią w wyrafinowanej odsłonie.

Menu zostało skomponowane z regionalnych składników, certyfikowanych i wyjątkowych. Zmienia się ono wraz ze zmianą pór roku – ponieważ hołdujemy produktom najwyższej jakości, występującym sezonowo.

Splatając ze sobą tradycyjne oraz nowoczesne techniki gotowania, wskrzeszamy polską kuchnię na nowo. Wydobywamy pełnię smaku sprawiając, że proponowane kompozycje są unikatowe. Bazujemy na sezonowych produktach pochodzących od lokalnych dostawców. Serwujemy jakość pełną wyrobionego smaku i temperamentu by cieszyć zmysły do chęci powrotu w nasze progi.

Restauracja Szara Gęś została potrójnym Laureatem Wine&Food Noble Night 2017, jest również rekomendowana prze magazyn Forbes, National Geographic Traveller oraz magazyn Esquaire.

Więcej: www.szarages.com e-mail: restauracja@szarages.com



The Spaghetti 

Rynek Główny 17, Kraków, tel. 12 422 17 96

Restauracja The Spaghetti znajduje się w podziemiach jednej z najpiękniejszych kamienic w sercu krakowskiego Rynku. Wnętrza The Spaghetti są odzwierciedleniem włoskiej prostoty i nowoczesnego designu.

The Spaghetti łączy w sobie szybkość doskonałej obsługi z wyrafinowaniem włoskiej restauracji i daniami wyśmienitej jakości. The Spaghetti dodatkowo wyróżnia oferta menu sezonowego, opartego na dostępności świeżych, lokalnych produktów.

Restauracja The Spaghetti serwuje autentyczne włoskie potrawy w przyjaznej i swobodnej atmosferze. Dania z karty inspirowane były tradycyjnymi, Włoskich recepturami.

Od wspaniałego ciasta na pizzę, po  słynny makaron: prawie wszystko w restauracji The Spaghetti wykonywane jest ręcznie. Do przygotowywania potraw używane są włoskie produkty z certyfikatem D.O.P. oraz produkty BIO. Kuchnia The Spaghetti tworzy dania od podstaw i nie używa półproduktów.

Więcej: www.thespaghetti.pl e-mail: restauracja@thespaghetti.pl



Wesele

Rynek Główny 10, Kraków, tel. 12 422 74 60

W Restauracji Wesele można degustować to co najlepsze w polskiej kuchni. Sceneria miejsca, widoki rozpościerające się na krakowski Rynek Główny oraz profesjonalna obsługa dostarczają  Gościom unikalnych doświadczeń. Restauracja zachwyca wnętrzem: malowane wieńce i bukiety polnych kwiatów, haftowane zazdrostki i poduchy na ozdobnych lożach, bukiety świeżych kwiatów, zabytkowe akcenty w postaci fresków oraz malowanych drewnianych sklepień.

W menu znaleźć można tradycyjna, Polską kuchnię, pełną regionalnych specjałów, ręcznie lepionych pierogów, dań z dziczyzny, grzybów, jak i potraw sezonowych związanych z polskimi tradycjami, która oddaje w pełni bogactwo smaków i aromatów.

Restauracja Wesele mieści się przy krakowskim Rynku, naprzeciw Sukiennic i malowniczego kościoła św. Wojciecha. Z okien restauracji rozpościera się widok na krakowski Rynek Główny i przejeżdżające dorożki.

Więcej: www.weselerestauracja.pl e-mail: restauracja@weselerestauracja.pl


Restauracja Plac Nowy 1
W sercu krakowskiego Kazimierza

Plac Nowy 1, 31-056 Kraków, tel. 12 442 77 00

W restauracji Plac Nowy 1, stworzonej z myślą o osobach ceniących różnorodne smaki, proponujemy naszym Gościom autorski wybór dań kuchni europejskiej, i nie tylko, według receptur Szefa Kuchni Roberta Jelonka. Zapraszamy na pyszne śniadania, wyborne dania główne i wykwintne desery, do których oferujemy szeroką gamę win z kilku kontynentów oraz piwa z najlepszych polskich minibrowarów.

Restaurację Plac Nowy 1 wyróżnia wyjątkowa lokalizacja w sercu krakowskiego Kazimierza oraz oryginalna architektura lokalu: przestrzenna sala główna, kameralne patio i przytulna antresola. Dzięki temu to idealne miejsce zarówno na spotkania towarzyskie, jak i biznesowe oraz okolicznościowe. Będąc na Placu Nowym 1, zapraszamy również do mieszczącej się na poziomie -1 najnowocześniejszej kręgielni w Krakowie. Sześć doskonale przygotowanych torów do bowlingu oraz bar oferujący piwo z najlepszych polskich minibrowarów gwarantują doskonałą zabawę!

Więcej: www.placnowy1.pl e-mail: placnowy1@placnowy1.pl



Zamek w Przegorzałach
Restauracja "U Ziyada"

ul. Jodłowa 13, 30-251 Kraków, tel. 12 429 71 05

ZAMEK W PRZEGORZAŁACH Restastauracja "U Ziyada" to synonim dobrego gustu, smaku i prestiżu. Słynie z tradycji eleganckich przyjęć i bankietów organizowanych tu od ponad dwóch dekad. Przestronne i eleganckie wnętrza zadawalają najwybredniejsze gusta.

W bogatej ofercie menu obok specjalności polskich i europejskich jest także kilka elementów kuchni kurdyjskiej. Dania są serwowane w dwóch salach restauracyjnych, w kameralnych pomieszczeniach kawiarni, a w sezonie letnim - na unikalnych tarasach widokowych, na świeżym powietrzu.

Zamek jest malowniczo położony na stromym, wapiennym wzgórzu pośród zieleni Lasu Wolskiego. To najatrakcyjniejsze miejsce widokowe w Krakowie, skąd rozpościera się monumentalna panorama na dolinę Wisły i Tatry.

Romantyczna atmosfera i miła obsługa sprawiają, że jest  to  miejsce chętnie wybierane na wesele, zaręczyny i walentynkowe spotkania. Stylizacja wnętrz i kolorystyka tworzą niepowtarzalny klimat, który wraz z tarasami, pięknymi widokami i dobrą kuchnią przyciąga krakowian, znanych aktorów, polityków i biznesmenów.

Więcej: www.uziyada.pl e-mail: restauracja@uziyada.pl


Łódź



Restauracja Rezydencja Revelo

ul. Wigury 4/6, Łódź, tel. 42 636 86 86

Zwiedzasz świat, aby podziwiać piękne miejsca, podróżujesz, aby kosztować kuchni całego Świata. W drodze odnajdujesz muzykę innych kultur i spotykasz niezwykłych ludzi. Jest również w Łodzi taka zachwycająca i piękna kraina, w której magia całego świata skumulowana jest w jednym miejscu... Nazywa się ono Revelo.

Restauracja Rezydencja Revelo mieści się w zabytkowej Willi wybudowanej w 1925 roku przez łódzkiego fabrykanta Ignacego Rassalaskiego . Wnętrze i wystrój Restauracji stylizowany jest na lata 20-te i 30-te XX wieku. Restauracja dysponuje również wspaniałym, romantycznym ogrodem idealnie nadającym się do intymnych spotkań w niewielkim gronie.

Możemy również poszczycić się bardzo wysokim standardem naszej kuchni. Serwujemy tu dania współczesne, gotowane przy użyciu nowoczesnych technik, przygotowywane z najwyższej jakości produktów i zaprezentowane w bardzo atrakcyjny sposób.

Więcej: www.revelo.pl e-mail: revelo@revelo.pl


Wrocław



Café Vincent

ul. Ruska 5, 50-123 Wrocław, tel. 508 054 617

Najlepsza śniadaniownia we Wroclawiu! Ale nie tylko... Wieczor przy winie, świeżutki lunch, kawa, a może ciastko?! To wszystko w Café Vincent.

Uznana marka (już 3 lokalizacje we Wrocławiu) proponuje autorski - wg receptur Vincenta Gauthieur - chrupiące pieczywo (ach te bagietki!), croissanty w wielu smakach, własnej produkcji wrapy, ciasta jak u mamy, znakomitą herbatę H&S, aromatyczną, włoską kawę Vergnano (100% Arabika), świeże soki, lemoniady i wino.

Już od progu wita Cię zapach świeżo pieczonego chleba i kawy. Niekonwencjonalny, lekko industrialny wystrój z akcentami francuskimi (stare zdjęcia Doisneau Robert) zaprasza do środka. Życzliwy i uśmiechnięty personel postara się spełnić wszystkie Twoje zachcianki i zaspokoić oczekiwania kulinarne.

Vincent na ul. Ruskiej 5 (tuż przy Placu Solnym) zaprasza na śniadania i lunche. Zawsze swieże, smakowite, pachnące. Wszystkie lokalizacje proponują nasze słynne zupy. Solidna porcja, esencjonalny smak, duży wybór. Czekamy na Ciebie od 7:00 do 22:00. Wybierając Vincent boulangerie, pattiserie, cafe nie popełnisz błędu! Do zobaczenia!

Więcej: www.vincentcafe.pl e-mail: ruska@cafevincentwro.pl



Mlekiem i Miodem - Twoja wizyta
u nas Mlekiem i Miodem popłynie

Wrocławska 31 Kiełczow, Wrocław, tel. 793 161 822

Mlekiem i Miodem to restauracja zlokalizowana na przedmieściach Wrocławia w cichym Kiełczowie, gdzie panują wyśmienite warunki zarówno do odpoczynku od zgiełku miasta, luźnych spotkań w gronie przyjaciół jak i uroczystości rodzinnych czy też romantycznej kolacji we dwoję.

Lokal rozpoznawalny jest dzięki serwowanych na drewnianych deskach autorskim burgerom przyrządzanym z najlepszych części polskiej wołowiny, wykończonych wyszukanym miodowym akcentem. W ofercie znajdą Państwo również autorskie dania mięsne, sezonowe zupy oraz szeroko rozbudowaną ofertę luchową.

Dodatkowo ofertę restauracji wzbogacają przygotowywane przez szefa kuchni specjalne dania dnia z najwyższej jakości sezonowych składników.

Zespół Mlekiem i Modem dzięki wspólnej pasji i miłości do jedzenia stworzył miejsce doceniane zarówno przez gości jak i wyróżnione min. przez Magde Gessler, przewodnik Gault&Millau Polska, telewizję Kuchnia+ oraz lokalnych przewodników gastronomicznych.

Więcej: www.mim.wroclaw.pl e-mail: mlekiemimiodem71@gmail.com


Poznań



Restauracja "Fiesta del Vino"

ul. Czechosłowcka 106a, 61-476 Poznań, tel. 602 421 000

Restauracja stworzona z pasji do jedzenia, wina i wspominania podróży. Miejsce to pozwala rozwijać pasję do nowoczesnej i świeżej kuchni zbudowanej z sezonowych produktów jak i do poznania bogactwa świata win.

W restauracji wyróżnionej czapką oraz karafką przez przewodnik Gault & Millau, Szef Kuchni Maciej Świerzy tworzy europejskie menu z silnymi wpływami kuchni śródziemnomorskiej. Uzupełnieniem karty menu w Fiesta Del Vino jest oferta tapas prosto z Włoch i Hiszpani, która umili Państwu czas spędzony przy winie!

W tym klimatycznym miejscu, przesiąknietym zarówno jedzeniem, winem – jest go ponad 500 rodzajów – i wyjątkową atmosferą , pragniemy zaspokoić pragnienia naszych gości.

Więcej: www.fiestadelvino.pl e-mail: biuro@fiestadelvino.pl


Gdańsk



Wozownia Gdańska - nowe miejsce
na mapie kulinarnej Gdańska

ul. Gradowa 6, 80-802 Gdańsk, tel. 792 203 496

Znany i lubiany sopocki White Marlin doczekał się restauracyjnego "rodzeństwa". Jeszcze do niedawna "nadgryziona zębem czasu" Gdańska Wozownia, znajdująca się na Górze Gradowej obok Centrum Hewelianumdzisiaj przeobraziła się w restaurację serwującą najprawdziwszą polską kuchnię.

Lubimy dobre, tradycyjne, polskie jedzenie. Będziemy serwować gościom m.in. tradycyjny żurek oraz chłodnik, bigos, domowe wędliny, czy schab z kiszoną kapustą. Chcemy, by menu zmieniało się wraz z porami roku. W sezonie letnim będzie lżejsze, oparte na polskich warzywach, tradycyjnym grillu i grzybach, natomiast zimą będą to pierogi i mięsa takie jak dziczyzna czy golonka. Oprócz unikatowych widoków i tradycyjnej kuchni, należy wspomnieć o okolicy. To tutaj rozpościera się niezwykła panorama na Główne Miasto i tereny postoczniowe, będąca jednocześnie niecodzienną perspektywą nawet dla samych gdańszczan.

Wozownię otacza też przepiękny park, który umożliwia zorganizowanie większych lub mniejszych eventów oraz imprez okolicznościowych, jak np. ślub w plenerze czy wesele pod chmurką. Wszystko w spokojnym otoczeniu i ciszy, ze względu na brak jakiejkolwiek zabudowy mieszkalnej w pobliżu. Na 1218 metrach kwadratowych powierzchni mają odbywać się również różne spotkania, warsztaty, wystawy, czy konferencje, jednak to restauracja pozostaje przysłowiową wisienką na torcie.

Pełna oferta restauracji będzie serwowana już od 1 września. Zapraszamy!

Więcej: www.wozowniagdanska.pl e-mail: restauracja@wozowniagdanska.pl



Piwna 47 Food & Wine Bar

ul. Piwna 47, 80-831 Gdańsk, tel. 58 380 88 80

Swoją nazwą wskazuje bezpośrednio na adres, będący celem podróży pasjonatów dobrego smaku i starannie zaprojektowanego wnętrza. Przytulny, dopracowany w najdrobniejszym szczególe wystrój, stanowi idealne otoczenie dla serwowanych przez naszych kucharzy, specjałów kuchni międzynarodowej.

Wszystkie potrawy przyrządzamy od podstaw w oparciu o zdrowe i naturalne produkty.Starannie skomponowana karta win, otworzy przed Państwem fascynujący świat tego trunku. Serdeczna atmosfera i doradztwo w zakresie win, uwiodą poszukiwaczy smaków, osoby które pragną od życia otrzymać coś więcej.

Bez względu na to czy jest to kameralne spotkanie przyjaciół, ważna uroczystość rodzinna czy kolacja biznesowa - Piwna 47 to adres, który warto zapamiętać.

Więcej: www.piwna47.pl e-mail: info@piwna47.pl



Gdański Bowke
Legenda ze smakiem

ul. Długie Pobrzeże 11, 80-888 Gdańsk, tel. 58 380 11 11

Jest takie miejsce w Gdańsku, w którym zatrzymał się czas... Jest takie miejsce, w którym można poczuć portowy klimat sprzed 200 lat, rozkoszując się smakiem polskiej kuchni i najlepszych trunków.

W restauracji “Gdański Bowke”, specjalnie dla naszych Gości, każdego dnia, wypiekamy świeży chleb, lepimy pierogi i wkładamy całą swoją pasję i umiejętności w przygotowanie wyjątkowych potraw, które zadowolą największych nawet smakoszy i amatorów tradycyjnych, polskich smaków. Na łasuchów czekają pyszne praliny wypełnione likierem Goldwasser oraz doskonała aromatyczna kawa przygotowana z dbałością o najmniejszy nawet szczegół.

Piwoszy zapraszamy na degustację piwa z regionalnych browarów, w tym naturalnego, niepasteryzowanego piwa “Gdański Bowke”, warzonego specjalnie dla naszej restauracji przez mały, rodzinny browar, z uwzględnieniem wielowiekowych tradycji najlepszych gdańskich piwowarów. Nasza restauracja to jedyne i niepowtarzalne miejsce, w samym sercu starego Gdańska, idealne na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad.

Więcej: www.gdanskibowke.com e-mail: info@gdanskibowke.com



Restauracja Lobster
w szczypcach smaku

al. Grunwaldzka 472, 80-309 Gdańsk, tel. 58 765 18 04

Świeżość, natura, atmosfera. Te trzy hasła w skrócie charakteryzują Restaurację Lobster. W naszej kuchni  wszystkie dania komponowane są na podstawie najwyższej jakości składników, świeżych ziół i aromatycznych przypraw.

Produkty te przyjeżdżają przede wszystkim od najlepszych lokalnych oraz europejskich dostawców. Poza menu opartym na wyselekcjonowanych mięsach, rybach i owocach morza, szef kuchni Restauracji Lobster planując menu restauracyjne nie zapomina o małych smakoszach, osobach dbających o swoją sylwetkę, wegetarianach czy osobach z alergiami. Załoga kuchni wyspecjalizowała się w wysokiej jakości obsłudze cateringowej eventów dla firm i osób prywatnych.

Restauracja mieści 80 osob, a podczas sezonu dodatkowo 40 w letnim ogródku.

Więcej: www.restauracjalobster.pl e-mail: restauracjalobster@wp.pl


Września



Restauracja Margeritta

ul. Rynek 24, 62-300 Września, tel. 61 436 52 42

Rodzinna i klimatyczna restauracja Margeritta mieści się w samym centrum Wrześni. Odwiedzając nas, wkraczasz w wielowymiarowy świat smaków i aromatów tradycyjnej kuchni polskiej, jak i nowoczesnych dań z kuchni europejskiej.

W Margericie tworzymy zgrany zespół który dokłada starań, by serwowane przez nas potrawy odpowiadały oczekiwaniom i zaspokajały najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Nasza restauracja to doskonałe miejsce na organizację imprez okolicznościowych - wesel, chrzcin, komunii a także na wszelkiego rodzaju spotkania biznesowe, konferencję.

Zapewniamy, że nasza kuchnia urzeknie Was smakiem i różnorodnością.

Polub nas na Facebooku MargerittaWrzesnia i bądź na bieżąco! Do zobaczenia!

Więcej: www.margeritta.pl e-mail: restauracja@margeritta.pl


Łukasz Ropczyński
NASZE WYWIADY
FAKTY TVN