Gdzie znajdują się najlepsze restauracje w Warszawie? Które miejsca na kulinarnej mapie Warszawy zachwycają swoich gości? Zapraszamy do zapoznania się z naszym przewodnikiem po restauracjach, które warto odwiedzić w trakcie rozpoczynających się wakacji. Uzupełnieniem naszego zestawienia są też cukiernie i lodziarnie.
W naszym zestawieniu znajdziecie Państwo renomowane warszawskie restauracje, lokale serwujące tradycyjne polskie danie, kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, kuchnię włoską czy orientalną. Chociaż część prezentowanych restauracji stanowią lokale cieszące się wysoką renomą, wielokrotnie odznaczane nagrodami, to w naszym przewodniku znajdą Państwo także miejsca dla średnio i mniej zamożnych gości.
Wybraliśmy dla Państwa najlepsze - naszym zdaniem - warszawskie restauracje, które koniecznie warto odwiedzić. Przedstawione w naszym przewodniku lokale są zróżnicowane, zarówno pod względem rodzaju restauracji, jak i serwowanej kuchni.
Poniższa lista nie jest rankingiem, a jedynie zbiorem najlepszych miejsc w Warszawie. Nie należy więc sugerować się kolejnością w jakiej umieściliśmy prezentowane restauracje.
ul. Poznańska 16, 00-682 Warszawa, tel. 516 033 124
Karta menu "Bez Tytułu" składa się z małych i większych dań, zimnych i ciepłych dodatków oraz deserów, głównie są to dania łatwe do dzielenia się. Prawdziwy comfort food, który goście uwielbiają. Karta zmienia się dynamicznie wraz z dostępnością i sezonowością produktów, dlatego każda wizyta w restauracji może mieć inny smak. Menu "Bez Tytułu" zostało stworzone przez szefów kuchni: Marcina Przybysza & Piotra Ceranowicza.
Jak smakuje comfort food? Smakuje Europą, Azją a nawet Ameryką, smaczne jedzenie ma zawsze jeden mianownik - powinno wywoływać zadowolenie u gości oraz chęć powrotu.
Godziny otwarcia restauracji i baru, są odpowiedzią na dynamikę miasta i potrzeby gości. Wielu z nich miało problem z zamówieniem na mieście jedzenia po 22 teraz mogą przyjść do restauracji nawet o 23.45 i zamówić każde danie z karty.
Dni/godziny otwarcia: wtorek - sobota, restauracja 17-24 (ostatnie zamówienie 23.45), bar od godziny 17 - do ostatniego klienta.
Więcej: www.beztytulu.com e-mail: [email protected]
ul. Nowogrodzka 31, 00-511 Warszawa, tel. 600 861 961
N31 restaurant&bar to autorska restauracja mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Podstawą są potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób.
Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia smakowe są odzwierciedleniem pasji, z jaką tworzymy nasze dania, a otwarta kuchnia podkreśla nasz bliski kontakt z każdym gościem.
Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza, a stare grafiki przedwojennej Warszawy przełamują charakter nowoczesności. Położenie restauracji w ścisłym centrum Warszawy z widokiem na Pałac Kultury są doskonałą wizytówką i zaproszeniem do odwiedzenia naszego przepełnionego smakami miejsca.
Menu restauracji Roberta Sowy oparte jest o najlepsze wysublimowane smaki produktów polskich i kulinarnych hitów świata. Doskonałej jakości jagnięcina, foie grais, polska dziczyzna, w której prym wiodą jeleń i sarna to podstawa mięsnych dań. Dopełnieniem jest również wyselekcjonowana sezonowana wołowina, steki tomahawk czy hiszpańskie szynki z prosięcia. Podlaski Kumpiak i słonina to przysmaki regionalne, których smak uzupełniają najlepsze nalewki z derenia, pigwy, czy aronii. Świeże ryby i owoce morza od klasycznej grillowanej ośmiornicy po sole Dover, carpaccio ze śledzia Matias, kawior ze srebrzystego jesiotra to nie kwestionowane pozycje nr 1 restauracyjnej karty menu. Szeroki wybór alkoholi z najciekawszych zakątków świata, wina sprowadzane z najlepszych winnic uzupełniają i podkreślają smak serwowanych potraw na ul. Nowogrodzkiej 31. Słodkim zwieńczeniem ciekawych dań są wykwintne desery, które nie tylko znakomicie smakują, ale również ciekawie prezentują kunszt cukiernictwa najwyższych lotów.
Więcej: www.n31restaurant.pl e-mail: [email protected]
Plac Piłsudskiego 3, 00-078 Warszawa, tel. 22 628 00 23
The Alchemist Gastropub, mieszczący się przy Placu Piłsudskiego 3 w budynku Metropolitan, to miejsce, do którego możesz uciec od miejskiego zgiełku i ukryć się na jakiś czas przed sprawami codzienności.
Zainspirowany klimatem londyńskich gastropubów, The Alchemist to pełen energii i niezobowiązującej atmosfery całodzienny bar i restauracja łączący wielką dbałość o szczegóły z przesympatyczną i życzliwą obsługą oraz autentycznymi smakami. Kuchnia prowadzona przez właściciela i Executive Chef Edwarda J. Shellarda to efekt wielu podróży po całym globie i poszukiwań magicznych smaków, które można odnaleźć w regularnie zmieniającym się menu zaprojektowanym tak, aby ową różnorodność odzwierciedlać, pozostając jednocześnie wiernym pochodzeniu autentycznej kuchni gastropubów.
W bogatej ofercie baru odnaleźć można wyjątkowe i nietuzinkowe cocktaile, tchnięte odrobiną magii. Jako pierwszy w centralnej Europie The Alchemist Gastropub zaproponował rewolucyjne, ekscytujące i w pełni interaktywne przeżycie – The Beer Wall – Samoobsługową Ścianę Piwa, gdzie możecie zupełnie samodzielnie nalać sobie jeden z ośmiu trunków z nalewaka. Wśród wspomnianych znajdziecie również Prosecco!
To idealne miejsce na biznesowy brunch lub kawę w ciągu dnia, szybki lunch, towarzyskie spotkanie przy drinku ze znajomymi, wyjątkową kolację w centrum miasta, a nawet romantyczną randkę.
Więcej: www.thealchemist.pl e-mail: [email protected]
Al. Jerozolimskie 123a, 02-017 Warszawa, tel. 533 123 123
DIFFERENT to restauracja w ciemności, jedyna w Polsce obsługiwana przez niewidomych kelnerów. Atrakcja dla osób poszukujących nietypowych doznań, przeżywania silnych emocji, niezwykłości, przy jednoczesnym pragnieniu poczucia bezpieczeństwa i przebywania pod opieką profesjonalistów.
W restauracji DIFFERENT serwujemy dania kuchni "fusion". Przygotowujemy je w staranny sposób, z zachowaniem zasad slow food. Goście do wyboru mają 3 warianty zestawów: mięsne, rybne i wegańskie, w kilku kategoriach cenowych. Nie podajemy szczegółowego menu. To co znajduje się na talerzach, jest owiane tajemnicą. Odgadywanie poszczególnych składników, zmysłami pozawzrokowymi, jest dużą frajdą. Menu goście poznają po kolacji.
DIFFERENT jest to miejsce, gdzie spożywanie posiłku jest zmysłową przygodą i nabiera bardzo intrygującego charakteru. Domeną restauracji jest autentyczność serwowanych doświadczeń, stąd też przewodnikami DIFFERENT są osoby świetnie obeznane na co dzień z ciemnością - niewidomi. Są to wyszkoleni, uprzejmi i zawsze pomocni kelnerzy, z którymi spokojnie można iść w ciemno ;)
Restauracja w ciemności wprowadza swoich gości w świat ciemności, gdzie istnieje piękno, radość, marzenia, gdzie bariera wzrokowa nie jest przeszkodą, ale bodźcem do rozwoju pozostałych zmysłów. Jest to idealna okazja na spotkanie, gdzie zupełnie odchodzimy od utartych szlaków, z gwarancją kameralności, w której goście mogą czuć się zupełnie swobodnie.
Restauracja jest działalnością gospodarczą Fundacji pomocy rodzinie „Człowiek w potrzebie”. Zyski w całości przeznaczone są na cele charytatywne fundacji, głównie na wsparcie ubogich rodzin. Dzięki odwiedzeniu restauracji goście mają realny wpływ, na poprawę jakości życia ubogich rodzin i wspieracie zatrudnienia osób niesłyszących. Najbliższym sąsiadem DIFFERENT jest słynna Niewidzialna Wystawa.
Więcej: www.restauracjadifferent.pl e-mail: [email protected]
ul. Kopernika 3, 00-367 Warszawa, tel. 517 127 167 i 22 828 00 30
Polska restauracja Kameralna to jeden z najpopularniejszych lokali znajdujących się w centrum Warszawy - Śródmieście. Nawiązując do swojej kultowej poprzedniczki, wskrzesza jej ducha poprzez wyśmienitą gastronomię – tradycyjną polską kuchnię, lunch i obiady domowe, catering firmowy oraz imprezy kulturalne, integracyjne, firmowe i urodzinowe.
Kameralna jest wyjątkowym miejscem. Może poszczycić się bogatą historią, niepowtarzalnym klimatem, ciekawą aranżacją wnętrza oraz dobrym jedzeniem. Kameralna to tradycyjna polska restauracja i doskonałe miejsce, które musisz odwiedzić. Restauracja znajduje się przy ul. Kopernika 3 (pomiędzy ul. Przybosia, a ul. Foksal).
Wydarzenia i przyjęcia okolicznościowe zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego organizując wesela, urodziny czy chrzciny dbamy o najlepszą aranżację i ciekawe atrakcje.
Jeżeli marzysz o zorganizowaniu przyjęcia okolicznościowego to nasz lokal będzie doskonałym miejscem, które spełni Twoje oczekiwania. Nasze duże doświadczenie w organizowaniu wyjątkowych przyjęć okolicznościowych to gwarancja zadowolenia. Pozwól się zaskoczyć niepowtarzalną atmosferą, jaka panuje w Kameralnej. Organizacja przyjęć w naszej popularnej restauracji, to najlepsze rozwiązanie.
Więcej: www.kameralnarestauracja.pl e-mail: [email protected]
ul. Polna 13, 00-635 Warszawa, tel. 572 577 666
Restauracja Himalayan Yeti, to miejsce w którym serwowane są oryginalne dania kuchni nepalskiej, indyjskiej i tajskiej. Załoga restauracji pochodzi z Nepalu. To ludzie pełni zaangażowania i pasji. Pragną dzielić się smakiem i kulturą swojego kraju.
Szef kuchni, Parshu, posiada dwudziestopięcioletnie doświadczenie. Pracował w wielu restauracjach na całym świecie. W Nepalu w Kathmandu, w Indiach w Delhi, w Katarze w Doha, w Chinach w Szanghaju i w Polsce w Warszawie. To on tworzy smak w naszej restauracji.
W Himalayan Yeti serwujemy również lunche, zestawy wegańskie i wegetariańskie, lejemy czeskie i indyjskie piwa. Obsługujemy też duże rezerwacje.
Restauracja położona jest w centrum Warszawy, przy samej stacji Metra Politechnika, w budynku Super Delikatesy Polna. Spędź czas z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi, otulając się nutą orientu.
W naszej kuchni:
Więcej: www.himalayanyeti.com.pl e-mail: [email protected]
ul. 1-go Sierpnia 46 (róg Al. Krakowskiej), 02-134 Warszawa, tel. 22 846 87 37
Nasza skromna restauracja powstała w roku 1998 i od tego czasu staraliśmy się zawsze dawać naszym klientom wszystko co najlepsze z tego co ma do zaoferowania oryginalna kuchnia włoska. Wraz z moimi kucharzami korzystamy tylko z oryginalnych receptur i używamy ekskluzywnych włoskich produktów, dzięki czemu przyczyniamy się do rozprzestrzeniania się włoskiej kultury kulinarnej.
Dzięki menu w restauracji Piccola Italia, polskie podniebienia mogą zasmakować prawdziwych smaków rodem z Umbrii, a najlepszym przykładem na to jest obecność Czarnej Trufli oraz wędliny z okolic Valneriny w naszym menu.
Jak zawsze wszystkie produkty niezbędne do przygotowania tych wszystkich pyszności są wybierane i importowane bezpośrednio z Włoch, z okolic mojego rodzinnego domu.
To jest mój sposób na to by dawać Państwu najlepszą jakość w najlepszej cenie.
Jesteśmy dumni z tego, iż udało nam się stworzyć restaurację, która słynie z prawdziwej włoskiej kuchni w Warszawie.
Piccola Italia jest wciąż niedoścignionym wzorem dla wielu restauracji serwujących pseudo włoskie dania, które oprócz nazwy w tytule, tak naprawdę nie mają w sobie nic włoskiego.
Zapraszamy wszystkich Państwa na kulinarną wycieczkę do słonecznej Piccola Italii.
Barbara & Stefano Cherubini
Więcej: www.piccolaitalia.pl e-mail: [email protected]
ul. Nowogrodzka 56, 00-695 Warszawa, tel. 699 846 347
ART Sushi to wielokrotnie wyróżniana w TOPowych rankingach restauracja azjatycka w samym centrum miasta Warszawa - sushi oraz inne specjały kuchni z Dalekiego Wschodu cieszą się wielkim uznaniem wśród krytyków i najbardziej wymagających smakoszy. Miejsce obowiązkowe dla każdego kto uwielbia smaki Azji.
ART Sushi słynie ze swoich autorskich "American Roll", które są fuzją tradycyjnych smaków Japonii z nowoczesną kuchnią Amerykańską. Wysokiej jakości produkty są wybierane osobiście przez właściciela restauracji, by następnie zostać przygotowane dla gości przez najlepszych kucharzy.
To właśnie tutaj zamawiają sushi najważniejsi ludzie z Polski - Ambasadorzy, Pałac Prezydencki, Ministrowie. Gościom serwowane są wykwintne potrawy kuchni japońskiej i koreańskiej. W rękach doświadczonych kucharzy przepyszne potrawy stają się dziełami sztuki, dzięki czemu wizytę w Art Sushi śmiało można nazwać prawdziwą ucztą pod każdym względem.
Restauracja japońsko-koreańska ART Sushi w Warszawie to idealne miejsce na romantyczną kolację oraz zorganizowania spotkania towarzyskiego, a także firmowego.
O właściwą atmosferę zadba uprzejma a zarazem niezwykle profesjonalna obsługa. Stylowe wnętrze i możliwość skorzystania z ogródka to kolejne atuty, które przekonują gości do wizyty w ART Sushi.
Restauracja ART SUSHI realizuje również zamówienia na wynos i w dostawie (od 2020 r.).
Więcej: www.artsushi.pl e-mail: [email protected]
Aleja Wyzwolenia 15, 00-572 Warszawa, tel. +733 317 317
Galeria Młociny, Zgrupowania AK "Kampinos" 15, 01-943 Warszawa
Mleko, śmietana, wanilia, masło, cukier, owoce, warzywa z zaprzyjaźnionych lokalnych bazarków, prażone orzechy i ziarna, których zapach wyczujesz wchodząc do naszej lodziarni… Te wszystkie proste składniki zdradzają filozofię Na Końcu Tęczy – tworzymy TYLKO z naturalnych składników.
To proste! Codziennie rano przywozimy świeże warzywa i owoce do naszej lodziarni z lokalnych bazarków (na których pewnie sami robicie zakupy), z których to na bieżąco i na miejscu produkujemy nasze lody. Jeśli jesteś ciekaw jak to wygląda, nic prostszego! Wystarczy przyjść do naszej lodziarni i zobaczyć na własne oczy jak my to robimy. Nasz lodowy Mistrz - Arek tuż za ladą na Waszych oczach przyrządza we frezerze, sercu naszej lodziarni, świeże lody. Nasze lody mleczne są bogate w świeże mleko, śmietanę, oraz masło najwyższej jakości, a sorbety produkujemy z soczystych, zawsze świeżych owoców. To proste, przyjdź i przekonaj się sam.
Nasza lodziarnia znajduje się w samym centrum Warszawy, przy Placu Zbawiciela ale także w galerii Młociny. Już wkrótce otwieramy nasz nowy lokal w Elektrowni Powiśle.
Więcej: Facebook | Instagram e-mail: [email protected]
ul. Twarda 4, 00-105 Warszawa, tel. 604 745 444
Odette to koncept, który łączy pracownię cukierniczą przy ulicy Górskiego 6/07 oraz herbaciarnię przy ulicy Twardej 4 w budynku Cosmopolitan. W naszej ofercie znajdują się ciastka petit gateaux, torty, makaroniki, eklery, ptysie, konfekcja oraz wysokogatunkowe herbaty Blanca Tea.
W Odette kazde ciastko jest wyjatkowe. Kazdego dnia tworzymy z mistrzowską precyzją i dbałoscią o najmniejszy detal. Poszukujemy idealnej równowagi między formą a smakiem.
Wciąż poszukujemy innowacyjnych rozwiązań. Tworzymy w oparciu o światowe trendy cukiernicze I nieustannie dbamy o najwyższą jakość naszych produktów, tworząc wyłącznie z naturalnych składników. Wybieramy najlepszych dostawców z całego świata. Do produkcji naszych wyrobów wykorzystujemy m.in najlepszą na świecie czekoladę Valrhona.
Więcej: www.odette.pl e-mail: [email protected]