Przez dalsze aktywne korzystanie ze Strony tvnfakty.pl i Forum bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Autora Strony i Zaufanych Partnerów, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji, tworzenia statystyk odwiedzin Strony i zapisywania postów na forum oraz komentarzy pod artykułami. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Poprzez dalsze korzystanie ze Strony i Forum, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Informacje na temat Administratora Danych Osobowych, swoich praw oraz danych jakie zbiera Strona i Forum znajdziesz w "Polityce Prywatności".
Polityka Prywatności i Regulamin    Jak wyłączyć cookies?

AKCEPTUJĘ

ODZIAŁY LOKALNE
Kraków
Łódź
Warszawa
Poznań
Toruń
Wrocław
Szczecin
Katowice
Gdańsk
Białystok
PARTNERZY
Unikatowe meble na pokolenia
Ręcznie tworzone w duchu prawdziwej ekologii
Nowoczesne meble tapicerowane
Meble, które Cię zachwycą! Zobacz nową kolekcję Perla Lusso.
Kompleksowa obsługa instalatorów
Praktyczne warsztaty dla instalatorów!
Sklep Montersi.pl
SONDA
Czy będziesz oglądał nowy program Hotel Paradise w TVN7?

Restauracje warte odwiedzenia w czasie wakacji

W upalne, słoneczne dni, przedstawiamy Państwu restauracje, które warto odwiedzić w czasie wakacji. Wybraliśmy najciekawsze restauracje, serwujące zróżnicowaną kuchnię, z całego kraju. Przedstawiamy zarówno lokale z największych polskich miast oraz z regionów popularnych wśród turystów w czasie wakacji. Podpowiadamy także, czym kierować się w wyborze właściwego miejsca.

Jak wybrać dobrą restaurację?

Planując wakacyjny wyjazd lub wspólny wieczór ze znajomymi albo bliską nam osobą, zastanawiamy się, jak wybrać najlepszą restaurację? Czym się kierować, aby nie zmarnować czasu, pieniędzy i nie zepsuć sobie nastroju wizytą w lokalu, gdzie otrzymamy kiepskie jedzenie? Doświadczeni managerowie restauracji od lat przypominają o kilku zasadach, o których w natłoku wrażeń, często zapominamy.

Jeśli jesteśmy w podróży lub szukamy restauracji poza ścisłym miejskim centrum, zwróćmy uwagę na parking przed restauracją. To pierwsza i najprostsza wskazówka. Duża liczba samochodów w porze obiadowej lub wieczorem świadczy najczęściej o tym, że jest to dobra i ceniona restauracja. Wnikliwi goście starają się czasem analizować tablicę rejestracyjne parkujących pod restauracją samochodów. Jeśli są z okolic, to dobrze. Okoliczni mieszkańcy najlepiej wiedzą, co jest dobre w ich mieście. Jeśli jesteśmy w miejscowości turystycznej i widzimy samochody z całej Polski, to znak, że restauracja znana jest w całym kraju, a wierni turyści wracają do niej regularnie, nawet po wielu miesiącach.

Druga wskazówka (w przypadku restauracji w centrum miasta, gdzie nie ma parkingu, to w zasadzie pierwsza) to zwrócenie uwagi na wnętrze restauracji. W porze obiadu i kolacji kilka stolików powinno być zajętych. Personel nie powinien sprawiać wrażenia znudzonego i niezainteresowanego gośćmi. I sprawa najważniejsza: we wnętrz restauracji powinno pachnieć świeżym jedzeniem. Zapach starego oleju lub elektroniczne odświeżacze powietrza mogą sugerować, że to nie jest miejsce godne polecenia.

Trzecia wskazówka to menu restauracji. Dobrą praktyką restauratorów jest prezentacja karty przed wejściem do restauracji oraz na stronie internetowej. Długa karta, pełna zróżnicowanych potraw, pochodzących z różnych części świata, to zły znak. Po pierwsze trudno uwierzyć, że te wszystkie potrawy będą świeże. Po drugie mało prawdopodobne, że szef kuchni jest specjalistą od każdego rodzaju dań. Najlepiej gdy restauracja specjalizuje się w jednej dziedzinie, na przykład serwując wyłącznie kuchnię polską, włoską, czy orientalną. Połączenie tych trzech rodzajów kuchni - zdarza się - ale jest kompletnym nieporozumieniem. Dobrze też, gdy lokal podkreśla swoje mocne punkty. Może to być na przykład szeroki wybór win lub piw z lokalnych browarów.

Warto pamiętać, że dobra restauracja nie musi być droga. Sukcesem dla właściciela restauracji nie jest pojedynczy zarobek, ale ilość przychodzących regularnie gości. Nie ma nic przyjemniejszego niż restauracja, która stale zapełnia się gośćmi w porze lunchu lub kolacji i której goście powracają do tego miejsca, chwaląc je przy okazji innym.

Które miejsca warto odwiedzić

Wśród prezentowanych restauracji znajdą Państwo lokale specjalizujące się w tradycyjnej polskiej kuchni, kuchnię amerykańską, regionalne karczmy, restauracje orientalne oraz klimatyczne restauracje włoskie.

Nasze zestawienie obejmuje restauracje na każdą kieszeń. Prezentujemy zarówno ekskluzywne restauracje, jak i godne uwagi lokale dla gości poszukujących tańszej oferty lub ciekawych promocji. Część z prezentowanych restauracji może poszczycić się przepiękną lokalizacją.

Wybierz interesujace Cię miasto:


Warszawa



SELAVI
Restauracja z najgorętszym barem

pl. S. Małachowskiego 2, 00-066 Warszawa, tel. 535 318 933

SELAVI jest living room’em dla ludzi którzy kochają jeść i dobrze się bawić. To bar z najlepszym jedzeniem lub jak wolisz restauracja z najgorętszym barem w mieście.

Pierwszą składową projektu, jest Restauracja. Sercem Selavi jest kuchnia, której przyświeca hasło "share with each other". Obszerna karta pozwoli Wam spróbować różnorodnych smaków i się nimi dzielić. Stawiamy na kuchnię europejską, z przewagą owoców morza, steki oraz propozycje wegetariańskie.

Znakomite jedzenie nie przejdzie obojętnie obok Baru. Tutaj stawiamy na tradycję oraz świeżość. Serwujemy klasyczną kartę ale również autorskie koktajle, różnorodne herbaty i lemoniady w nieoczywistych połączeniach. Selavi 1 sierpnia zaprosiło swoich Gości po raz pierwszy do Ogrodu - nowej przestrzeni będącej częścią projektu przy placu Stanisława Małachowskiego 2.

Ogród Selavi to 400m2 powierzchni wypełnionej egzotyczną roślinnością i ponad 100 miejsc siedzących. Selavi zaprasza na lunch, kolację i shishę w cieniu liści palmowych. Wieczorami ogród zamienia się w strefę chilloutu. Wakacyjny klimat podkreślają housowe rytmy które słyszymy do późnych godzin nocnych. W weekendy jest gwarno za sprawą Gości. Jedni rezerwują stoliki na kolację, inni wpadają na koktajl a łączy ich to, że w Selavi zostają do świtu. Co weekend spotkacie tu znajomych, którzy dają się porwać muzyce na żywo i wakacyjnym setom dj-skim. 

Więcej: www.selaviwarsaw.pl e-mail: selavi@selaviwarsaw.pl



Sobremesa Tapas Bar

ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki), 00-667 Warszawa, tel. 739 044 422

Restauracja powstała z miłości do kuchni hiszpańskiej i podróży, które pozostawiły trwały ślad w sercach właścicielek.

SOBREMESA oznacza deser podany po wyrafinowanych daniach głównych, ale też określenie dla rozmowy przy stole wieńczącej wspólny posiłek. W lokalu, przy wyśmienitym winie i niezwykłych tapas – niewielkich przekąskach znanych z hiszpańskich barów – łatwo można odnaleźć radość ze spotkania i rozmowy.

Świetnym dopełnieniem naszej oferty jest starannie wyselekcjonowana kolekcja hiszpańskich win oraz bogata oferta autorskich i klasycznych koktajli. To wszystko sprawia, że Sobremesa jest idealnym miejscem do spotkań z przyjaciółmi, jak również organizacji spotkań firmowych, kolacji biznesowych i rożnego rodzaju eventów.  
  
Szczególnie klimatyczny jest ogródek Sobremesy, w którym cyklicznie odbywa się Live cooking show. Co czwartek w ogrodzie, Szef Kuchni przygotowuje tradycyjną hiszpańską Paellę dla gości. W trakcie tego eventu proponujemy degustację ręcznie krojonych szynek z Hiszpanii. Podczas degustacji można dowiedzieć się czegoś więcej o szynce - jej pochodzeniu, walorach smakowych i innych ciekawostek o tym produkcie. Pokaz krojenia szynki prowadzi Łukasz Kaniecki, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prowadzący dotąd najlepsze restauracje hiszpańskie w Polsce. Niejednokrotnie bywał w rezydencji ambasadora Królestwa Hiszpanii w Warszawie i przygotowywał uroczyste kolacje dla jego gości.

Tysiące zadowolonych gości zmotywowało nas do stworzenia hiszpańskiego cateringu. Teraz możecie zaprosić nas do siebie, abyśmy zorganizowali Wam wyjątkowe spotkanie. Organizujemy także imprezy okolicznościowe i biznesowe.

Więcej: www.sobremesatapas.com e-mail: kontakt@sobremesatapas.com



Magazyn 5
Restauracja & Delikatesy

ul. Jesionowa 1E lok. 4, 05-816 Michałowice k. Warszawy, tel. 797 674 992

Magazyn 5 to miejsce, które powstało z potrzeby znalezienia odpowiedniej formy dla kulinarnych wspomnień. W naszej kuchni przechowujemy, przywołujemy oraz odnawiamy smaki, aromaty i kolory przywiezione z najpiękniejszych zakątków Południa. 

Tworzymy dania z poszanowaniem dla tradycji, ale przede wszystkim z nieustanną pasją odkrywania nowych smaków. Nie imitujemy, jesteśmy niepowtarzalni i używamy wyłącznie oryginalnych i świeżych produktów. Tym wszystkim dzielimy się z naszymi Gośćmi!

Jesteśmy miejscem, w którym można rozpocząć dzień lekkim śniadaniem i najlepszą włoską kawą, zjeść popołudniowy lunch w przerwie między codziennymi zajęciami, czy spotkać się wieczorem na wyborną kolację z Bliskimi. 

Przede wszystkim jakość: tym kierujemy się w naszej kuchni. Znamy swoich dostawców, zarówno tych włoskich, jak i polskich, dlatego mamy pewność, że zapewniają nam najlepsze gatunkowo produkty. W Magazynie 5 Goście znajdą zatem najlepszą wołowinę sezonową, oryginalne włoskie makarony czy zawsze świeże owoce morza. Lubimy dzielić się tym, co najlepsze, dlatego w Delikatesach działających na terenie Magazynu oferujemy produkty, których sami używamy w naszej kuchni. To one sprawią, że każdy koneser nowoczesnego włoskiego jedzenia urządzi prawdziwą ucztę w zaciszu własnego domu.

Więcej: www.magazyn5.pl e-mail: restauracja@magazyn5.pl



Bistro Groole

ul. Śniadeckich 8, 00-656 Warszawa, tel. 795 633 626 

Bistro Groole – tu zjesz świeżo upieczone ziemniaki, w kilkunastu smakach. Kupujemy je od lokalnych producentów z Mazowsza, pieczemy w całości, zawsze w mundurkach! 

W naszym menu znajdziesz:

Groole – świeżo upieczone ziemniaki w różnych smakach. Spróbujcie naszego GroolŚledzia, GroolBuraka czy GroolChorizo! 

Chodu – pieczone puree z ulubionymi dodatkami, podawane w kubku, w sam raz na wynos. 

GroolDog – świeżo upieczony ziemniak z kiełbaskami. Nasza wersja streefodowych hotdogów! 

Groolowe menu obiera kierunek według twoich potrzeb i upodobań. Zjesz bezglutenowo, wege lub z mięsem. Codziennie szykujemy na miejscu dodatki: całoroczne i sezonowe. Dla naszych gości odkopujemy to, co najlepsze. Wracamy do korzeni  i obieramy ze wszystkiego, co zbędne. To prosta, jakościowa kuchnia bez składników o niewymawialnych nazwach. Do tego miła kameralna atmosfera, bez sztucznych mód i bycia na siłę. Życzliwi ludzie i spotkania, podczas których nikt nie poprawia mankietów w obawie przed oceniającym spojrzeniem. Oto bistro Groole. 

Wierzymy, że nasz sposób powrotu do korzeni, do tego co z gruntu dobre – do pieczonego ziemniaka, to dla Was świetny powód, żeby odwiedzić Groole i często tutaj wracać.

Więcej: www.facebook.com/groole/ e-mail: groole@groole.pl



Ristorante Boscaiola
to polsko-włoska gra słów i taka
jest właśnie Boscaiola – włoska i boska!

ul. Wiślana 8, Warszawa, tel. 22 828 14 34
ul. Lipowa 4, Warszawa, tel. 22 826 36 46
ul. Czerniowiecka 9, Warszawa, tel. 736 00 66 77

Boscaiola to trzy włoskie restauracje: dwie na Powiślu, restauracja na ulicy Wiślanej 8 oraz Pizzeria Pizza&Vino na końcu ulicy Lipowej oraz na Mokotowie, przy rogu ulicy Czeniowieckiej i Bukowińskiej.

W Boscaiola Ristorante gotują razem Polacy i Włosi. Tworzą dania w typowo włoskim, lekko nonszalanckim stylu - proste i smaczne. Serwujemy tradycyjne włoskie makarony, świeże ryby i owoce morza, sezonowane mięsa, włoskie przystawki, desery, no i oczywiście włoską kawę.

Wypisywane na tablicach menu zmienia się praktycznie każdego dnia - w zależności od fantazji szefa kuchni i dostępnych sezonowych produktów. Oprócz głównego menu, w tygodniu serwujemy codziennie do 16.00 inny zestaw lunchowy w cenie 26 lub 34 zł (zupa i makaron lub zupa i danie mięsne).

Nasza restauracja doskonale sprawdza się na biznesowe spotkanie, romantyczną elegancką kolację czy rodzinny weekendowy obiad. Przyjmujemy też większe rezerwacje, zasiadane grupy do 45 osób, realizujemy specjalne zamówienia na catering i imprezy plenerowe.

W Boscaiola Pizza&Vino podajemy pizzę robione z mąki i oliwy sprowadzonych z Włoch. Specjalnie z Włoch sprowadzamy też mozzarellę, bresaolę, prosciutto crudo, prosciutto cotto i wiele innych dodatków. Jeśli chodzi o polskie składniki, to używamy tylko polskiej wody do robienia ciasta! Mamy też włoskie przystawki, sałaty i desery. No i oczywiście, jak sama nazwa wskazuje, wspaniałe włoskie wina

Więcej: www.boscaiola.pl e-mail: jola.boska@boscaiola.pl



TreOrsi Pizza

ul. Zbocze 16, 02-493 Warszawa, tel. 500 630 430

Nasza restauracja znajduje się w zaciszu warszawskich Włoch i sercu Parku Cietrzewia, gdzie oferujemy Państwu prawdziwą włoską pizzę oraz możliwość spędzenia czasu z rodziną w urokliwym miejscu Warszawy.

Niepowtarzalną atmosferę naszej restauracji tworzą nie tylko wnętrza, ale ludzie oraz wyjątkowy widok na zieleń otaczającego nas parku oraz stawów znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie. W letnie miesiące nasi goście mają możliwość poczucia wakacyjnej atmosfery dzięki naszej piaszczystej plaży, gdzie relaksując się na leżakach, bądź chowając w cieniu parasoli słonecznych, można na chwilę oderwać się od miejskiej codzienności. Atrakcje parku w połączeniu z możliwością aktywnego wypoczynku, sprawiają, iż jest to miejsce wyjątkowe.

TreOrsi to nie tylko pizza. Oferujemy również specjalności kuchni włoskiej, w tym domowe makarony, owoce  morza, wyjątkowe desery oraz naturalne lody włoskie. Jest nam niezmiernie miło, że nasza kuchnia znalazła uznanie wśród naszych klientów, którzy oddając na nas głos w konkursie zorganizowanym przez warszawa.naszemiasto.pl pozwolili nam osiągnąć miano drugiej najlepszej pizzerii w Warszawie w roku 2020.

Zapraszamy na naszego Facebook'a gdzie zawsze znajdziecie nasze aktualne menu oraz propozycje sezonowe.

Więcej: www.treorsi.pl e-mail: zajadamy.pizze@treorsi.pl



Calabria Trattoria Pizzeria

ul. Warszawska 58c, 02-496 Warszawa, tel. 22 478 57 07, 889 555 522

Calabria Trattoria Pizzeria to lokal z autentyczną kuchnią południowych Włoch. Znajduje się w Ursusie i warto wybrać się właśnie tam, gdzie Italia jest na talerzu i smaki przeniosą nas wprost na gorące południe.

Restauracja znajduje się w budynku Galerii Gawra, ale  po wejściu mamy wrażenie, że to włoska knajpka ukryta w wąskiej uliczce gdzieś w dalekiej Kalabrii.

W otwartej kuchni króluje piec opalany drewnem. Pizzaiolo kręci pizzę, podrzuca – to prawdziwe widowisko. W lokalu panuje włoski klimat, w tle cicha muzyka, zapach ziół i specyficzny rodzaj spokoju, który powoduje, że na chwilę wyłączamy się z codziennego biegu. 

W ciepłe dni możemy usiąść w kameralnym ogródku na dachu budynku i odgrodzeni od gwaru ulicy delektować się smakiem włoskiego wina.

Karta menu w dość oryginalnym wydaniu, zachęca do degustacji. Specjalnością lokalu są między innymi świeże makarony wyrabiane w restauracji, oryginalne przekąski, ryby i owoce morza oraz pizza - cienka i chrupiąca, zachwyca prawdziwym włoskim smakiem i przez wielu uznana za jedną z najlepszych w stolicy. 

Dodatkowo restauracja proponuje specjalną sezonową wkładkę menu, którą sprawdzicie na naszym Facebooku

Możemy spróbować specjałów rodem z Kalabrii m.in kwiaty cukinii, pikantną N'duję, likier Amaro del Capo i Limoncello.

Za jakość używanych produktów Calabria Trattoria Pizzeria otrzymała prestiżowy certyfikat Ospitalita Italiana.     

W przytulnych wnętrzach Calabria, poczujemy atmosferę południa Włoch i gwarnej trattorii. Zachwycimy się doskonałym smakiem tego, co włoska kuchnia ma w sobie najlepsze! To lokal  godny polecenia i wart wybrania się tam specjalnie po to, by degustować smakołyki w najlepszym wydaniu. Pamiętajcie o rezerwacji stolików, bo często jest tu pełna sala.

Więcej: www.calabria.pl e-mail: biuro@calabria.pl


Basilia
Oryginalna włoska kuchnia

al. Komisji Edukacji Narodowej 24, 02-722 Warszawa, tel. 22 894 21 21

Opalany drewnem kamienny piec nadaje pizzy niepowtarzalny smak lasu i natury. Pełne słońca wnętrze przenosi myśli na południe Włoch, dodaje radości, napawa optymizmem.

W naszym menu znajdziecie Państwo oryginalne włoskie przystawki, zupy, sałaty, dania mięsne, pasty i oczywiście pizzę, która jest naszą specjalnością.

Basilia to idealne miejsce na romantyczny wieczór przy blasku świec i lampce włoskiego wina, lub na gwarny rodzinny obiad - rodem z Sycylii.

Zapewniamy Państwa, że wszystkie nasze dania są przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi włoskimi recepturami, tuż przed podaniem, pod czujnym okiem szefa kuchni. Do przygotowywania potraw używamy oryginalnych włoskich składników, staramy się aby nasze menu było zdrowe i o niepowtarzalnym smaku.

Więcej: www.basilia.pl e-mail: kontakt@basilia.pl



Cafe Bonifacy Food & Wine

ul. Świętego Bonifacego 68, 02-936 Warszawa, tel. 22 126 4380

Szybka wizyta podczas przerwy obiadowej z pysznym jedzeniem i miłą obsługą? Jesteś we właściwym miejscu. W Cafe Bonifacy stawiamy na świeże potrawy i atrakcyjne promocje. Nasze bistro to świetne miejsce na spotkania na obiad lub szybkie zaspokojenie głodu po ciężkim dniu w pracy. Usiądź na zewnątrz i rozkoszuj się odrobiną cienia z przyjaciółmi i rodziną w naszym relaksującym ogródku.

Pozwól nam urzec Cię naszą polską kuchnią. Zapraszamy do skosztowania naszych pysznych dań i dużego wyboru chłodnych napojów. Chętnie zaserwujemy Wam śniadanie, brunch, obiad albo kolację w relaksującej atmosferze.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzin. Zajrzyj do nas! Będziemy zaszczyceni, mogąc gościć Cię dziś wieczorem.

Więcej: www.facebook.com/cafebonifacy/ e-mail: info.cafebonifacy@gmail.com


Gdynia



Restauracja "Biały Królik"

ul. Garbary 1, 80-827 Gdańsk, tel. 58 305 91 39

"Biały Królik" to restauracja znajdująca się w butikowym Hotelu Quadrille Relais & Châteaux***** w Gdyni – luksusowym kompleksie pałacowo-parkowym z XVIII wieku przeznaczonym dla dorosłych (16+). Ten design hotel urządzony jest z rozmachem w stylistyce rodem z "Alicji w Krainie Czarów" Lewisa Carrolla.

Jak sama powieść Biały Królik to miejsce magiczne, trochę szalone, poszerzające horyzonty smaków i apelujące do wszystkich zmysłów. Tworzony z pasją przez nieprzeciętnych szefów kuchni: Marcina Popielarza (Chef Patron, finalista San Pellegrino Young Chef 2018) i Rafała Koziorzemskiego (Head Chef, The Best Chef Raising Star 2017), doceniony przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault & Millau jako najlepsza restauracja w Trójmieście, stał się synonimem kuchni kreatywnej, degustacyjnej, bogatej w formy i silnie osadzonej w propozycjach regionalnych. Tradycyjne potrawy ubrane są tu w dodatki, które odpowiadają współczesnym trendom fine dining, a całość zaskakuje nietypowym  łączeniem smaków i oryginalnością podania.

Specjalnością restauracji jest menu degustacyjne, które zmienia się sezonowo i bazuje na lokalnych składnikach. Ważny element to menu wegańskie, które znajdziemy na stałe w karcie. Szefowie to ambasadorzy projektu Roślinnie Jemy. Ciekawe rozwiązanie to degustacja serów oraz kawioru podawana z własnej roboty wypiekami i dodatkami. Całość spaja świetna karta win, nagrodzona Wine Spectator's 2020 Award of Excellence oraz autorskie drinki Pubu 10/6..

Unikatowa kuchnia znajduje swoje dopełnienie w nietuzinkowych pałacowych wnętrzach oraz w malowniczym ogródku restauracyjnym z fontanną.  Niepowtarzalny wystrój każdej z trzech sal Białego Królika wprowadza w magiczny świat i nawiązuje do oryginalnego charakteru dań. W rezultacie odwiedziny w restauracji, tak jak i w samym Hotelu Quadrille, stają się niezapomnianym, zmysłowym przeżyciem. Motto obiektu to najlepsza rekomendacja: "Experience the Wonderland". 

Więcej: quadrille.pl/bialy-krolik/ e-mail: restauracja@bialy-krolik.pl


Sopot



Restauracja Secretariat
Bo wyjątkowe okazje zasługują
na wyjątkowe miejsce...

ul. Polna 1, 81-745 Sopot, tel. 517 252 417

Zainspirowani piękną historią rekordzisty - wyjątkowego konia o imieniu Sekretariat, założyliśmy sopocką restaurację również o nazwie Secretariat, sąsiednią salę eventową jak i aulę wykładową.

Wyjątkowość naszego miejsca to na pewno lokalizacja. Jesteśmy położeni na terenie zielonym, sopockiego Hipodromu. Z naszych okien jak i letniego ogródka rozpościera się piękny widok na konie i panoramę Sopotu. Cisza i spokój, jak i prywatność spotkań na pewno podwyższa atrakcyjność naszego miejsca. Splendoru naszej restauracji dodaje smak potraw z naszej karty, w której nasi gości odnajdą kuchnię europejską, jak i naszą tradycyjną polską w nowoczesnym wydaniu.

Każdego dnia odczuwamy pragnienie bycia jak nasz patron – być zwycięzcą!

Więcej: www.secretariat.pl e-mail: pytania@secretariat.pl


Poznań



Restauracja Winestone

ul. Roosevelta 20, 60-829 Poznan, tel. 61 855 80 71

W restauracji przedstawiamy najnowsze trendy kuchni międzynarodowej: planches, finger food, lunche, wina z całego świata możliwe do kupienia w opcji "na miejscu" i "na wynos".

Personel jest przyjazny i chętny do pomocy podczas wyboru dań lub win, zgodnie z preferencjami gości. W restauracji Winestone jedzenie to coś więcej niż posiłek, dzielimy się z naszymi gośćmi tym co sami lubimy – swobodna atmosfera, smaki, które przywołują miłe wspomnienia oraz możliwość zabawy podczas degustacji win. Winestone oferuje wina zarówno z uznanych polskich winnic jak i całego świata. Tu koneserzy tych zacnych trunków zawsze znajda coś dla siebie. Doskonałe lunche dnia w opcji mięsna lub vege w cenie 24,99 pln ściągają amatorów dobrej kuchni z całej okolicy.

Podstawą wszystkich dań są najlepsze produkty które kupujemy z ekologicznych upraw - stawiamy na zrównoważony rozwój oraz szacunek dla środowiska, z którego pochodzą.

Restauracja Winestone posiada przestrzeń odpowiednią dla wszystkich rodzajów posiłków oraz spotkań. Ciekawy wystrój restauracji gwarantuje wygodę i swobodną atmosferę, pozwalając naszym gościom cieszyć się wolnym czasem.

Więcej: https://www.facebook.com/WineStonePoznan/



Czerwone Sombrero
Mexican Restaurant

Stary Rynek 94, 61-773 Poznań, tel. 61 855 22 21

Doskonała kuchnia meksykańska w samym sercu Poznania!

Dobre jedzenie, niezwykła atmosfera i poczucie komfortu – takie cechy powinna mieć idealna restauracja. Gdzie jej szukać? Wybierz się na Stary Rynek, gdzie stworzyliśmy najlepszą restaurację meksykańską w Poznaniu! Jest to wspaniałe miejsce nie tylko dla wielbicieli świetnej kuchni i poszukiwaczy smaków, ale też dla tych, którzy kochają zabawę, radość, słońce i pozytywne myślenie.

Oferujemy kuchnię typu casual dinig, czyli codziennie przygotowywane, świeże, wartościowe i urozmaicone potrawy, które zadowolą każde podniebienie. O ich oryginalny smak dba nasz Szef Kuchni, rodowity Meksykanin. Z jego ojczyzny sprowadziliśmy elementy wystroju oraz muzykę, która buduje wyjątkowy klimat każdej wizyty w naszej meksykańskiej restauracji na Starym Rynku w Poznaniu. Przekonaj się, jak smakują oryginalne potrawy z kulinarnego raju!

Na pierwszy głód – tacos lub nachosy. Na rozgrzewkę przed daniem głównym – pikantna zupa bądź delikatny krem z fasoli. I wreszcie potrawy, dzięki którym kuchnia meksykańska jest taka wyjątkowa – burritos, quesadillas, enchiladas, alambres lub fajitas. A na duży apetyt – dania z grilla.

Więcej: www.czerwone-sombrero.pl e-mail: info@czerwone-sombrero.pl


Kraków



Restauracja Vanilla Sky

ul. Flisacka 3, 30-114 Kraków (Niebieski art Hotel & Spa - 3 piętro), tel. 12 297 40 05

Vanilla SkyRestauracja Vanilla Sky usytuowana jest na krakowskim Salwatorze, gdzie od dawna sztuka przeplata się z rzemiosłem. Doskonała kuchnia, klimatyczna lokalizacja i przestronne wnętrza to przepis na udane spotkanie.

Tworząc wyrafinowane menu w Vanilla Sky inspirowaliśmy się śródziemnomorską sztuką kulinarną, którą wzbogacamy o to, co najlepsze z kuchni małopolskiej, np. produkty regionalne czy polską wołowinę QMP, która z powodzeniem może konkurować ze sprowadzaną z Argentyny i USA.

Na talerzu króluje prawda, czyli świeżość i pomysł, dlatego karta restauracji Vanilla Sky w Niebieski Art Hotel & Spa nie jest długa. Naszą dumą jest stały, sprawdzony zestaw dań, cyklicznie urozmaicanych sezonowymi innowacjami. Potrawy przygotowujemy się w oparciu o produkty certyfikatem BIO dostarczane bezpośrednio od lokalnych producentów. Od lat pracują z nami najlepsi. Za menu odpowiedzialni są dwaj wybitni szefowie kuchni: Dariusz Skumorowski i Mateusz Ochlik. Wiemy, że radość sprawia nie tylko smaczne i pięknie podane, ale też zdrowe jedzenie.

Mocną stroną restauracji Vanilla Sky jest wine-pairing, czyli sztuka doboru wina do konkretnej potrawy. W karcie dostępnych jest ponad 70 pozycji win głównie z Hiszpanii, Włoch, Izraela, USA ale przede wszystkim z Austrii i Polski!

Więcej: www.vanilla-sky.pl e-mail: restauracja@niebieski.com.pl


Mięta RestoBar
raj dla miłośników smacznego jedzenia
i świetnej atmosfery

Krupnicza 19, 31-123 Kraków, tel. 796 02 55 92

Mięta RestoBar jest rajem dla miłośników smacznego jedzenia i świetnej atmosfery. Nasza kuchnia to połączenie kuchni włoskiej oraz polskiej.

Łączymy tradycyjne przepisy, w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich kulinarną wariację. Nasze wnętrza są ciepłe i przyjemne. W restauracji znajduje się ogromny piec opalany drewnem, w którym wypiekamy 15 rodzajów pysznej, tradycyjnej, włoskiej pizzy. Polecamy także dania z ryb i owoców morza, pierogi, makarony, jak i doskonałą kawę i butelkę dobrego wina.

W jednej z sal znajdziecie u nas także miejsce na kameralne kolacje oraz przyjęcia na większą liczbę gości. W naszych dwóch salach, możemy przyjąć nawet 80 osób. W miesiącach letnich, Mięta RestoBar otwiera swoje drzwi do przestronnego ogrodu letniego posiadającego część zadaszoną oraz kącik zabaw dla dzieci, dzięki czemu jesteśmy idealnym wyborem dla rodzin odwiedzających centrum Krakowa.

Zapraszamy wszystkich smakoszy!

Więcej: www.mietarestobar.pl e-mail: restauracja@mietarestobar.pl


Szczyrk


Restauracja Alpin
Gdzie góry i smak spotykają się razem

ul. Beskidzka 40, 43-370 Szczyrk, tel. 509 231 343

Każdego dnia przygotowujemy dania, które zadowalają nawet najbardziej wymagających gości. Wyjątkowy smak i aromat to esencja dobrej restauracji. Dlatego stawiamy na jakość, świeżość oraz lokalnych dostawców.

Zapraszamy na tradycyjną roladę wołową z ćwikłą i gołąbkiem z kaszą lub jagnięcinę z kopytkami grzybowymi i brokułami. Wśród naszych przystawek Goście najczęściej wracają na tatar czy przegrzebki.

Dodatkowo połączenie nowoczesności z tradycją sprawia, że nasza kuchnia zabierze cię w kulinarną podróż i pozwoli odkryć nieznane dotąd smaki.

Naszą specjalnością są także desery. Wśród nich beza z kremem marakuja i owocami albo mus czekoladowy z sorbetem z wiśni i kruszonką. Własna cukiernia oraz najprawdopodobniej najlepsza kawa w Szczyrku są naszą najlepszą wizytówką.

Restauracja Alpin zdobyła prestiżowe wyróżnienie "Złoty Widelec" w konkursie "Polska od Kuchni" w kategorii "Restauracje hotelowe".

Zapraszamy na nasz profil na Facebooku.

Więcej: www.restauracjawszczyrku.pl e-mail: recepcja@hotel-alpin.pl


Łukasz Ropczyński
NASZE WYWIADY
FAKTY TVN